30 decembrie 2015

2015 – anul relansarii creditarii in Romania

Datele comunicate recent de BNR confirma faptul ca 2015 a fost anul relansarii creditarii in Romania, dupa un indelungat si sever proces de ajustare, determinat de incidenta valurilor Marii Recesiuni (cea mai puternica criza economico-financiara globala de la finele celui de-Al Doilea Razboi Mondial).

In noiembrie creditul neguvernamental total a crescut pentru a patra luna la rand, cu un ritm lunar de 1.9%, la 218.5 miliarde RON (nivelul maxim de la inceput de 2014).

Se evidentiaza dinamica creditului in RON, in urcare pentru a zecea luna la rand, cu o rata lunara de 2.2%, la 111.1 miliarde RON (nivel record). Creditul in RON acordat populatiei s-a majorat cu 2.1%, la 52 miliarde RON, iar cel catre companii a crescut cu 2.3%, la 59.2 miliarde RON.

De asemenea, creditul in valuta a crescut in noiembrie (dupa 26 de luni de declin) cu 1.6% luna/luna, la 107.4 miliarde RON. Componentele persoane fizice si companii au consemnat ritmuri lunare de evolutie de 2.3% (la 55.7 miliarde RON), respectiv 0.8% (la 51.7 miliarde RON).

In perioada ianuarie-noiembrie creditul neguvernamental total a crescut cu 3.6% ytd, notandu-se avansul creditului in RON (cu 20.6% ytd), evolutie sustinuta de scaderea costurilor de finantare, relansarea investitiilor productive, consolidarea consumului privat, ameliorarea venitului real disponibil al populatiei si redinamizarea ofertei bancare. Creditul in RON acordat populatiei a crescut cu 29.5% ytd, iar cel catre companii a urcat cu 13.8% ytd.

La polul opus, creditul neguvernamental in valuta s-a redus cu 9.7% ytd in intervalul ianuarie-noiembrie (ca urmare a implementarii normelor macro-prudentiale, dar si a maturitatii si/sau conversiei unor credite): componentele persoane fizice si companii au scazut cu 10.2% ytd, respectiv 9.1% ytd.

In abordarea alternativa, creditul neguvernamental total acordat populatiei s-a majorat cu 5.4% ytd, la 107.6 miliarde RON (maxim istoric), iar creditul catre companii a urcat cu 1.9% ytd, la 110.9 miliarde RON in intervalul ianuarie-noiembrie 2015. Printre factorii care au influentat aceasta evolutie se mentioneaza: scaderea ratelor de dobanda, accelerarea investitiilor productive, consolidarea consumului privat si intensificarea concurentei pe piata bancara.

Pentru perioada 2016-2018 previzionam accelerarea creditului neguvernamental total (spre o dinamica anuala de doua cifre), evolutie sustinuta de: noul ciclu economic; nivelul accesibil al costurilor de finantare; ameliorarea performantei sectorului bancar (date fiind procesele de consolidare si insanatosire).

Printre factorii de risc pentru acest scenariu mentionam: Legea darii in plata, cu implicatii asupra conditiilor de creditare; evolutiile macro-financiare globale/europene, cu impact la nivel de costuri de finantare; tensiunile geo-politice regionale; mix-ul de politici economice in Romania in anul electoral 2016, cu posibile consecinte in sfera stabilitatii macro-financiare.

Credit neguvernamental

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).