28 decembrie 2016

2016 pe pietele financiare internationale

Fortele contradictorii au determinat majorarea costului de oportunitate si lansarea unui proces de rotatie a capitalului (reducerea expunerii pe obligatiuni si cresterea expunerii pe actiuni) in economia financiara globala in 2016.

A fost un an dominat de divergente de politica monetara, in care excesul de lichiditate a contribuit la amorsarea socurilor.

Pe piata valutara internationala 2016 a fost anul dolarului, moneda SUA fiind sustinuta atat de continuarea ciclului monetar (lansat de FED in 2015), dar si de inflexiunea cotatiilor internationale la titei (dupa acordul OPEC de limitare a productiei).

Piata monetara a fost influentata de perspectivele divergente de politica monetara din principalele blocuri economice ale lumii. In SUA rata de dobanda pe scadenta trei luni a continuat tendinta ascendenta in 2016, testand pragul de 1%, evolutie sustinuta de deciziile si semnalele FED.

Pe de alta parte, in Zona Euro rata de dobanda pe scadenta trei luni a scazut in 2016, spre noi niveluri minime istorice (-0.317%), ca urmare a politicii monetare relaxate implementata de Banca Centrala Europeana.

Pietele de titluri de stat au resimtit in 2016 perspectivele divergente de politica monetara, dar si modificarea asteptarilor cu privire la dinamica PIB-ului nominal pe termen mediu-lung. In SUA rata de dobanda la titlurile de stat pe scadenta 10 ani a retestat maximele din toamna anului 2014. In Germania acest indicator a atins valori negative in vara (pe fondul refugiului capitalurilor dupa votul pro-Brexit), dar a revenit in teritoriu pozitiv pe final de an.

Trecand spre sfera pietei valutare dolarul american s-a apreciat in 2016 (spre cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani, dupa cum se poate observa si in graficul de mai jos), pe fondul semnalelor emise de FED, dar si a perspectivei implementarii unor masuri de relaxare fiscal-bugetara de catre Administratia Trump, intr-un context caracterizat prin volatilitate si prudenta (ca urmare a acumularii de provocari de politica economica si de tensiuni geo-politice).

Pe pietele de materii prime se observa o inflexiune a cotatiilor in a doua jumatate a anului curent, determinata de eforturile OPEC pentru limitarea productiei de titei, dar si de perspectiva cresterii cererii internationale, in contextul semnalelor de politica economica din Statele Unite.

Consideram ca 2017 va fi un an de volatilitate, in care fluxurile internationale de capital vor fi mai selective in alocarea pe instrumente si pe piete.

Perspectiva continuarii majorarii graduale a costului real de finantare in economia mondiala exprima premise de mentinere la un nivel ridicat a primei de risc pe piata de capital, dar si de intensificare a divergentelor intre tarile care fac reforme (si demonstreaza ca merita noi fluxuri de capital) si cele care se confrunta cu vulnerabilitati (macroeconomice si politice).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).