07 ianuarie 2021   |   Timp de citire: 1 minut

2020 – anul recordurilor pentru listarile de companii

Din perspectiva financiara anul pandemic 2020 s-a evidentiat prin cresterea indicilor bursieri (spre niveluri record), implementarea unui mix relaxat (fara precedent) de politici economice (volum cumulat al programelor monetare neconventionale, programelor fiscal-bugetare si de venituri de aproximativ 20 trilioane USD la nivel mondial, reprezentand peste 20% din PIB-ul global) si dinamica fara precedent a listarilor de companii pe bursele lumii.

Astfel, conform datelor Bloomberg volumul cumulat al ofertelor publice initiale la nivel mondial s-a situat la 1.1 trilioane dolari in anul pandemic 2020 (nivel record, dupa cum se poate observa in graficul de mai jos), in crestere cu 65.9% an/an.

De asemenea, numarul ofertelor publice initiale pe bursele lumii a crescut pentru al doilea an la rand in 2020, cu 39.8% raportat la 2019, la 10,520 (maxim istoric).

Totodata, spread-ul mediu ponderat pentru ofertele publice initiale s-a majorat cu 14% an/an in 2020.

Evolutiile de mai sus au fost sustinute de diminuarea costurilor de finantare (spre niveluri minime istorice), pe fondul implementarii de masuri de relaxare (fara precedent) (standard si neconventionale) de bancile centrale din principalele blocuri economice ale lumii.

Astfel, volumul cumulat al activelor bancilor centrale din SUA, China si Zona Euro s-a majorat cu peste trei trilioane dolari intre finalul lunii februarie si sfarsitul anului 2020.


Graficul 1. Ofertele publice initiale (suma ultimelor 12 luni, trilioane dolari)

Ofertele publice initiale (suma ultimelor 12 luni, trilioane dolari) reprezentate in grafic

Sursa: Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).