03 septembrie 2020

A doua economie a lumii a accelerat in august

Conform indicatorului Caixin PMI (Purchasing Managers’ Index) Compozit (industria prelucratoare si sectorul de servicii) economia Chinei (a doua ca dimensiune din lume, dupa SUA) a crescut pentru a patra luna consecutiv in august, cu un ritm in accelerare.

Indicatorul PMI Compozit a urcat cu 0.6 puncte luna/luna la 55.1 puncte luna trecuta, evidentiindu-se revenirea pe crestere a componentei locuri de munca (pentru prima oara in 2020), dinamica care confirma intrarea in ciclul post-pandemie.

Aceasta evolutie a fost determinata de accelerarea industriei prelucratoare (motorul economiei), pe fondul redinamizarii comertului international si mix-ului relaxat (fara precedent) de politici economice: indicatorul PMI a crescut cu un ritm lunar de 0.3 puncte la 53.1 puncte (maximul de la inceput de 2011).

Dinamica comenzilor noi indica premise favorabile pentru evolutia industriei in trimestrele urmatoare, dupa ce productia a accelerat la 4.8% an/an in iulie (maximul din decembrie 2019).

De asemenea, sectorul de servicii a crescut pentru a patra luna consecutiv in august, dar cu un ritm in usoara decelerare (indicatorul PMI la 54 puncte, in diminuare de la 54.1 puncte in iulie).

Subliniem faptul ca in trimestrul II diferenta dintre PIB-ul nominal al SUA si PIB-ul nominal al Chinei s-a ajustat cu peste 2.1 trilioane de dolari, pana la nivelul minim istoric de 5.3 trilioane de dolari, dupa cum se poate observa in graficul de mai jos.

Ne asteptam la continuarea procesului de relansare economica post-pandemie in China in trimestrele urmatoare, perspectiva sustinuta si de evolutia recenta a indicatorilor economici avansati, dar si de climatul pozitiv din pietele financiare internationale.Graficul 1. Evolutia PIB-ului nominal (miliarde USD) 

Evolutia PIB-ului nominal (miliarde USD) exprimata in grafic

Sursa: Bloomberg, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).