Romania a intrat intr-un nou ciclu economic inca din 2014, dupa un amplu proces de ajustare macroeconomica si financiara, determinat de incidenta valurilor celei mai severe crize economico-financiare mondiale de dupa Al Doilea Razboi Mondial.
2015 a fost un an economic de referinta, cel putin pentru perioada de dupa 1989. PIB-ul a crescut cu 3.7% an/an (cel mai bun ritm din 2008), iar indicatorii de stabilitate macro-financiara s-au consolidat la valori care exprima un grad redus de risc.
Pentru trimestrele urmatoare previzionam accelerarea economiei Romaniei, prin intermediul investitiilor productive, cu propagare in sfera consumului privat si exporturilor.
Aceste perspective sunt sustinute de o serie de factori, printre care mentionam:
Totodata, din perspectiva termenului mediu ne asteptam la redinamizarea reformelor structurale (indeosebi adresarea problemei infrastructurii), fundamentale pentru procesul de dezvoltare economica a Romaniei, dar si pentru pregatirea aderarii la Zona Euro.
Conform scenariului macro-econometric central pe care l-am actualizat recent economia interna ar putea creste cu peste 5% an/an in 2016 si 2017, evolutie determinata de motorul investitional.
Prin urmare, ne asteptam la o accelerare a procesului de convergenta economica reala catre media europeana. In acest scenariu, nivelul PIB/locuitor (unul din indicatorii cel mai utilizati pentru convergenta economica reala) ar putea depasi 56% pana in 2018 si s-ar putea apropia de pragul de 60% pana la finalul acestui deceniu.
In acest context subliniem faptul ca ciclul economic post-criza poate constitui o oportunitate pentru dezvoltarea economica pe plan intern si pentru pregatirea temeinica a procesului de integrare in Uniunea Monetara Europeana.
Atragem insa atentia cu privire la importanta implementarii unei politici economice echilibrate (cu accent pe reforme structurale). La fel de importanta este consolidarea comportamentului investitional si de consum in sectorul privat, dat fiind ca generarea de noi dezechilibre va afecta competitivitatea internationala si echilibrul macroeconomic general.
Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.
Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.
In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).
Articole similare