29 mai 2015

Accelerarea creditului în lei acordat populatiei

Conform statisticilor Băncii Naționale a României (BNR) creditul neguvernamental a scăzut cu 0.2% lună/lună, la 210.1 miliarde lei, în aprilie. Această evoluție a fost determinată de declinul creditării în valută: cu 1.1% lună/lună, la 114.5 miliarde lei.

Pe de altă parte, creditul neguvernamental în moneda națională a crescut cu un ritm lunar de 0.9%, la 95.6 miliarde lei: componenta populație a urcat cu 1.6%, la 42.2 miliarde RON; componenta companii s-a majorat cu doar 0.4%, la 53.4 miliarde lei.

Prin urmare, la finalul lunii aprilie, ponderea creditului neguvernamental în lei în totalul creditului neguvernamental se situa la 45.5% (nivelul maxim din august 2008).

În dinamică anuală creditul neguvernamental în lei a crescut cu 7.7%, cel mai bun ritm din ultimele luni. Se notează dinamica creditului în lei acordat populației: +17.5% an/an, cel mai ridicat ritm din 2009 până în prezent. Această evoluție a fost determinată de scăderea costurilor de finanțare, dar și de ameliorarea climatului din piața forței de muncă, în contextul perspectivelor de intrare într-un nou ciclu economic.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).