16 ianuarie 2017

Ajustare puternica a sectorului de constructii in noiembrie

Constructiile (sector intensiv in capital si forta de munca) au inregistrat o ajustare severa in luna noiembrie 2016, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Evolutia reflecta gradul ridicat de prudenta (in contextul electoral) si amanarea unor lucrari pana la eliminarea taxei pe constructii speciale.

Datele INS indica scaderea activitatii in sectorul de constructii pentru a doua luna consecutiv in noiembrie, cu 4% fata de octombrie.

In dinamica an/an constructiile au continuat sa scada in noiembrie (pentru a cincea luna la rand), ritmul de declin intensificandu-se la 13.3%. Analiza pe elemente de structura indica scaderi generalizate in noiembrie: constructii noi (cu 2.3% an/an), reparatii curente (cu 15.8% an/an) si reparatii capitale (cu 43.5% an/an).

Analiza pe obiecte de constructii evidentiaza avansul componentei rezidentiale (cu 78.2% an/an) (care reflecta disiparea efectului Legii darii in plata). De asemenea, componenta constructii nerezidentiale a urcat cu 17.9% an/an. Cu toate acestea, lucrarile de constructii ingineresti au scazut cu 37.4% an/an.

Astfel, la 11 luni din 2016 constructiile au scazut cu 0.9% an/an, evolutie determinata de declinul reparatiilor capitale cu 19.6% an/an. Reparatiile curente si lucrarile de constructii noi au urcat cu 0.9% an/an, respectiv cu 2.7% an/an.

Analiza pe obiecte de constructii scoate in evidenta cresterea lucrarilor de constructii nerezidentiale (cu 2.3% an/an) si rezidentiale (cu 13.5% an/an), contrabalansata de scaderea componentei constructii ingineresti (cu 5.8% an/an).

In scenariul central de previziune ne asteptam ca sectorul de constructii sa creasca cu ritmuri medii anuale de 5.9% in 2017, 2.6% in 2018, respectiv 4.9% in 2019.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).