14 septembrie 2016

Ajustarea din iulie exprima premise de final de ciclu in industrie

Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS) productia industriala a scazut cu 3.4% an/an in iulie – cea mai severa ajustare din toamna anului 2009. Evolutia exprima semnale ca ciclul industrial demarat in 2010 se apropie de final, date fiind:

  1. dinamica din industria globala - industria prelucratoare a scazut cu 2.9% an/an;
  2. problemele structurale cu care se confrunta ramurile extractiva si energie pe plan intern (ritmuri de declin de 13.7% an/an, respectiv 5.9% an/an).

Din analiza evolutiei marilor grupe industriale se noteaza declinul productiei de bunuri de folosinta indelungata cu 3.2% an/an. De asemenea, productia de bunuri de capital s-a redus cu 3.2% an/an. Aceste evolutii exprima semnale de intensificare a prudentei in sfera comportamentului investitional si de consum pe termen scurt, pe fondul preocuparilor cu privire la evolutiile macro-financiare viitoare (globale, europene si interne).

Astfel, in primele sapte luni ale anului curent industria a crescut cu 0.6% an/an: majorarea din industria prelucratoare cu 1.4% an/an a contrabalansat scaderea din ramurile extractiva (cu 18.9% an/an) si energie (cu 1.5% an/an).

Din perspectiva marilor grupe industriale se noteaza cresterea productiei de bunuri de folosinta indelungata cu 9.7% an/an, pe fondul momentului favorabil din sfera consumului privat (in Romania si Uniunea Europeana), sustinut de majorarea venitului real disponibil al populatiei si de relansarea creditarii.

Productia de bunuri intermediare a urcat cu 2.6% an/an, iar productia de bunuri de uz curent s-a consolidat (0.2% an/an).

Pe de alta parte, productia de bunuri de capital a scazut cu 0.8% an/an.

Cele mai dinamici ramuri ale industriei in primele sapte luni ale anului (din perspectiva productiei) au fost: mobila (8% an/an), hartie (10.7% an/an), echipamente electrice (13.3% an/an), alte produse din minerale nemetalice (13.8% an/an) si tutun (18.2% an/an).

In perioada recenta industria a evoluat la un ritm sub potential, conform estimarilor pe care le-am elaborat. In acest context apreciem ca redinamizarea industriei este dependenta de reluarea investitiilor in industria globala, adresarea provocarilor la nivelul procesului de integrare economica europeana si consolidarea stabilitatii macro-financiare pe plan intern.

In incheiere subliniem factorii de risc care pot influenta dinamica industriei pe termen scurt: incertitudinile politice si din sfera mix-ului de politici economice in SUA; votul pro-Brexit si consecintele in Uniunea Europeana; deciziile de politica economica si riscul politic pe plan intern.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).