04 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 3 minute

Ajustari pe bursele internationale in luna octombrie

Climatul din pietele financiare internationale s-a deteriorat in octombrie, pe fondul preocuparilor privind evolutia economiei reale pe termen scurt (in contextul intensificarii pandemiei si reintroducerii de restrictii pentru contracararea crizei sanitare) si contextului electoral din SUA (prima economie a lumii).

Indicatorul de volatilitate la nivelul indicelui bursier S&P 500 a atins luna trecuta cel mai ridicat nivel din iunie.

Din punct de vedere macroeconomic indicatorii au evoluat predominant favorabil in SUA in perioada recenta, in pofida intensificarii crizei sanitare.Increderea consumatorilor a crescut in octombrie (la maximul din martie), iar comenzile de bunuri de capital s-au majorat pentru a cincea luna la rand in septembrie, confirmandu-se intrarea in ciclul post-pandemie. Totodata, climatul pozitiv din piata imobiliara s-a consolidat recent, iar la nivelul pietei fortei de munca am asistat la continuarea procesului de ameliorare graduala, evolutii influentate si de nivelul redus al costurilor reale de finantare. 

Pe de alta parte, in Zona Euro s-au inregistrat dinamici mixte ale indicatorilor comunicati in octombrie, in contextul intensificarii crizei sanitare si implementarii de noi restrictii pentru contracararea acesteia. Indicatorul de incredere in economie a stagnat, iar cel care comensureaza increderea investitorilor a scazut in luna octombrie. De asemenea, economia a revenit pe scadere in octombrie, pe fondul declinului sectorului de servicii, partial contrabalansat de accelerarea industriei prelucratoare, conform indicatorilor PMI. Totodata, ritmul anual al preturilor de consum a persistat in teritoriu negativ in octombrie (-0.3%), evolutie influentata si de factori temporari (reducerea cotei TVA in Germania). In acest context (deteriorarea perspectivelor macroeconomice pe termen scurt si persistenta asteptarilor inflationiste la un nivel redus) Banca Centrala Europeana (BCE) a semnalat perspectiva implementarii de noi masuri de relaxare la ultima sedinta din acest an (programata in luna decembrie).

Nu in ultimul rand, economia Chinei (a doua din lume) a continuat procesul de relansare economica post-pandemie in octombrie (crestere pentru a sasea luna consecutiv).

La nivelul pietei titlurilor de stat ratele de dobanda au evoluat divergent intre final de septembrie si sfarsit de octombrie: in SUA crestere cu 27.4% la 0.874% (declin cu 54.5% in 2020); in Germania scadere cu 10 puncte baza la -0.625% (diminuare cu 44 puncte baza de la inceputul anului).

In acest context, indicele bursier MSCI Global a scazut cu 2.5% la 551 puncte in octombrie (diminuare cu 2.5% in 2020).

Indicele MSCI pentru tarile dezvoltate s-a ajustat cu 3.1% la 2,292.9 puncte (scadere cu 2.8% in 2020).

Indicele MSCI pentru pietele emergente a urcat cu 2% la 1,103.5 puncte (ajustare cu 1% in 2020).


Graficul 1. Evolutia indicilor bursieri MSCI (puncte)

Evolutia indicilor bursieri MSCI (puncte) reprezentata in grafic

Sursa: Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).