30 decembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Anul 2020 de la economia mondiala la economia nationala

2020 va ramane in istorie ca un an de pandemie, data fiind incidenta unei crize sanitare fara precedent in ultimul secol.

Pe de o parte, declansarea pandemiei COVID-19 a determinat implementarea de restrictii pentru contracararea raspandirii virusului.

Pe de alta parte, autoritatile responsabile cu implementarea politicilor economice au lansat masuri de relaxare fara precedent pentru atenuarea impactului economic al pandemiei, volumul cumulat al programelor monetare neconventionale, programelor fiscal-bugetare si celor de venituri fiind estimat la aproximativ 20 trilioane dolari.

Totodata, se evidentiaza eforturile fara precedent pentru dezvoltarea de solutii medicale, mai multe vaccinuri fiind lansate spre finalul acestui an, ceea ce a permis lansarea campaniei de vaccinare in mai multe tari (inclusiv cele din Uniunea Europeana).

Din punct de vedere macroeconomic socul exogen COVID-19 a determinat finalul ciclului economic post-criza (cel mai lung din istoria SUA, prima economie a lumii) si tranzitia spre un nou ciclu economic.

Totodata, in 2020 diferenta de PIB nominal dintre China si SUA s-a diminuat, dupa cum se poate observa in graficul de mai jos.

Pe de alta parte, atragem atentia cu privire si la evenimentele pozitive ale anului 2020, cu implicatii pentru economia mondiala pe termen mediu:

  1. semnarea celui mai important acord comercial din lume (RCEP – Regional Comprehensive Economic Partnership), care va determina reducerea taxelor vamale cu 92% pentru tarile semnatare;
  2. acordul dintre Uniunea Europeana si Marea Britanie privind Brexit, care garanteaza, printre altele comert liber pentru toate bunurile care respecta regulile de origine, conditii concurentiale echitabile (inclusiv in sectorul transporturilor), posibilitatea ca Marea Britanie sa continue sa participe la unele programe UE (cu exceptia Erasmus) (pana in 2027, conditionat de contributii la bugetul comunitar) (Horizon Europe, Euratom sau Copernicus), cooperare in domeniile justitie si afaceri interne si reguli pentru institutiile financiare britanice;
  3. semnarea acordului privind investitiile intre China si Uniunea Europeana, cu impact pozitiv pe termen mediu pentru relatiile comerciale, financiare si investitionale intre aceste doua blocuri economice ale lumii, dar si pentru economia mondiala.

La nivelul Uniunii Europene 2020 a fost anul in care s-au negociat si adoptat programe fara precedent (inclusiv Next Generation), care vor determina redinamizarea economiei si accelerarea procesului de convergenta economica regionala.

In economia Romaniei 2020 s-a evidentiat printr-o evolutie favorabila a investitiilor productive in pofida pandemiei. De asemenea, in acest an Romania si-a pastrat rating-ul investitional, consolidat baza productiva si redus costurile de finantare, printr-un mix adecvat de politici economice.


Graficul 1. Evolutia PIB-ului nominal (miliarde dolari)

Evolutia PIB-ului nominal (miliarde dolari) reprezentata in grafic

Sursa: Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).