29 august 2016

Autorizatiile de constructii locuinte in scadere cu 10.1% an/an in iulie

Conform datelor comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) autorizatiile de constructii rezidentiale au continuat sa scada in iulie, cu 10.1% an/an, la 3,569 unitati (minimul ultimelor patru luni).

Aceasta evolutie a fost determinata de declinul componentei rurale, cu 19.2% an/an, la 2,033 unitati (minimul din februarie), pe fondul intensificarii problemelor structurale: depopularea, repozitionarile fluxurilor de capital trimise de populatia care lucreaza in strainatate.

Pe de alta parte, numarul autorizatiilor de constructii locuinte emise in mediul urban s-a majorat cu 5.4% an/an (la 1,536 unitati), dupa corectia cu 14.9% an/an din iunie (determinata de Legea darii in plata).

Prin urmare, in primele sapte luni ale anului acest indicator barometru pentru sectorul constructiilor rezidentiale s-a diminuat cu 1.1% an/an.

Componenta rurala a scazut cu 2.4% an/an, pe fondul scaderii interesului pentru investitii rezidentiale in acest mediu.

Componenta urbana a urcat cu 1% an/an, ca urmare a distorsiunilor determinate de implementarea legii darii in plata (partial contrabalansate de majorarea venitului real disponibil al populatiei si de nivelul redus al costurilor de finantare).

Evolutiile nefavorabile ale autorizatiilor de constructii rezidentiale din perioada recenta exprima premise nefavorabile pentru segmentul constructiilor rezidentiale pe termen scurt, cea mai dinamica ramura a sectorului de constructii in perioada 2013-2015.

Pe de alta parte, previzionam redinamizarea autorizatiilor de constructii locuinte (si a sectorului de constructii rezidentiale) pe termen mediu-lung, scenariu sustinut de o serie de perspective: cresterea gradului de urbanizare; substituirea graduala a fondului locativ; intensificarea fluxurilor migratorii si accesul la finantarea bancara.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).