31 ianuarie 2017

Autorizatiile de constructii rezidentiale in diminuare cu 1.2% in 2016

Conform datelor comunicate recent de Institutul National de Statistica (INS) autorizatiile de constructii rezidentiale au continuat sa scada in decembrie, ca urmare a intensificarii perceptiei de risc privind deciziile de politica economica de dupa alegeri, cu implicatii pentru costul de finantare.

Datele INS arata declinul numarului autorizatiilor de constructii rezidentiale cu 12.3% an/an, la 2,519 unitati in decembrie (minimul din luna februarie). Din perspectiva dinamicii anuale a fost cea mai slaba luna decembrie din anul 2012.

In mediul urban autorizatiile au scazut cu 16.2% an/an la 890 unitati, in timp ce componenta rurala s-a diminuat cu 10% an/an, la 1,629 unitati luna trecuta.

Astfel, in 2016 acest indicator s-a redus cu 1.2% an/an (la 38,653 unitati), pe fondul scaderii consemnate de componenta rurala (4.5% an/an, la 23,659 unitati).

Cu toate acestea, pe segmentul urban s-a inregistrat un avans de 4.6% an/an, pâna la 14,994 unitati, evolutie sustinuta de Programul Prima Casa si de nivelul minim istoric al costurilor de finantare, factori care au contracarat distorsiunile Legii darii in plata.

Data fiind evolutia recenta a autorizatiilor ne asteptam la decelerarea segmentului de constructii rezidentiale in perioada urmatoare (dupa cresterea din 2016, cu 13.5% an/an la 11 luni).

Printre factorii care pot influenta piata constructiilor rezidentiale pe termen scurt si mediu mentionam:

  1. Programul Prima Casa (prelungit si in 2017, dar cu un volum redus cu 15% an/an);
  2. Perspectiva majorarii costurilor de finantare;
  3. Climatul pozitiv din piata fortei de munca;
  4. Tendinta ascendenta a preturilor caselor;
  5. Tensiunile geo-politice regionale;
  6. Depopularea din mediul rural;
  7. Nivelul scazut al ratei de natalitate;
  8. Repozitionari ale fluxurilor financiare ale populatiei care lucreaza in strainatate.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).