30 martie 2020

Autorizatiile de construire cladiri rezidentiale in crestere pentru a cincea luna la rand in februarie

Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS) autorizatiile de construire cladiri rezidentiale au continuat sa creasca in februarie, pe fondul climatului pozitiv din piata fortei de munca si nivelului redus al costurilor reale de finantare.

Indicatorul s-a majorat pentru a cincea luna consecutiv in februarie, cu 8.7% an/an la 3,100 unitati.

Evolutia a fost determinata de cresterea inregistrata la nivelul componentei rurale, cu 14.5% an/an la 2,189 unitati (maximul din luna noiembrie).

La polul opus, autorizatiile emise in zona urbana au scazut cu 3.2% an/an la 911 unitati.

Astfel, in primele doua luni ale anului curent autorizatiile de construire cladiri rezidentiale au urcat cu 11.1% an/an la 5,421 unitati.

Componenta rurala s-a majorat cu 16% an/an la 3,794 unitati, in timp ce segmentul urban a urcat cu 1.1% an/an la 1,627 unitati.

Pe termen scurt ne asteptam ca sectorul constructiilor rezidentiale si piata imobiliara sa fie distorsionate de incidenta pandemiei.

Pe de alta parte, consideram ca sectorul constructiilor rezidentiale va fi sustinut pe termen mediu de factori structurali, precum convergenta veniturilor si costurilor de finantare spre nivelurile medii din Uniunea Europeana, dar si de posibile modificari la nivelul comportamentului economic dupa incidenta pandemiei (reducerea numarului de persoane care lucreaza de la birou).

 

Graficul 1. Autorizatiile de construire cladiri rezidentiale (MA12, an/an)

 Autorizatiile de construire cladiri rezidentiale (MA12, an/an))

Sursa : Institutul Național de Statistică (INS), prelucrări BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).