09 septembrie 2016

Balanta comerciala cu bunuri a continuat sa se ajusteze in iulie

Datele publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) exprima continuarea procesului de ajustare in sfera comertului international cu bunuri in iulie, sub influenta votului pro-Brexit din 23 iunie.

Exporturile de bunuri au scazut cu 4.6% an/an la 4.8 miliarde EUR in iulie, ca urmare a declinului componentei extra-comunitare (cu 16.7% an/an, la 1.2 miliarde EUR) si decelerarii componentei comunitare (la 0.1% an/an, la 3.6 miliarde EUR).

Importurile de bunuri s-au diminuat cu 4.1% an/an la 5.5 miliarde EUR: componenta comunitara s-a redus cu 3.1% an/an la 4.2 miliarde EUR; componenta extra-comunitara a scazut cu 7.5% an/an, la 1.3 miliarde EUR.

Astfel, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a ajustat cu 0.7% an/an, la 643 milioane EUR in iulie, nivelul minim din ultimele cinci luni. Evolutia a fost determinata de atenuarea deficitului din tranzactiile internationale cu bunuri cu tarile UE, cu 19.6% an/an, la 571 milioane EUR. Balanta comerciala cu bunuri cu statele extra-comunitare s-a deteriorat: deficit de 71.5 milioane EUR in iulie, fata de un excedent de 63.3 milioane EUR in iulie 2015.

In primele sapte luni ale anului exporturile de bunuri s-au majorat cu 2.9% an/an la 33 miliarde EUR, notandu-se cresterea vanzarilor catre tarile UE cu 6% an/an la 24.9 miliarde EUR (pe fondul relansarii economice europene si deprecierii cursului real efectiv al RON). Pe de alta parte, exporturile extra-comunitare au scazut cu 5.7% an/an la 8.1 miliarde EUR, date fiind provocarile din sfera comertului global si climatului economic din tarile emergente.

Importurile de bunuri au urcat cu 5.8% an/an, la 38.1 miliarde EUR in intervalul ianuarie-iulie, pe fondul accelerarii cererii interne. Importurile din UE s-au majorat cu 7% an/an, la 29.6 miliarde EUR, iar componenta extra-comunitara a crescut cu 1.9% an/an, la 8.5 miliarde EUR.

Astfel, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a intensificat cu 29.8% an/an la 5.1 miliarde EUR in perioada ianuarie-iulie 2016. Din relatiile comerciale cu tarile UE a rezultat un deficit de 4.7 miliarde EUR, in intensificare cu 12.8% an/an. De asemenea, din tranzactiile comerciale cu bunuri cu tarile extra-comunitare s-a inregistrat un deficit de 0.4 miliarde EUR (comparativ cu un excedent de 0.2 miliarde EUR in perioada similara din 2015).

In scenariul macro-econometric central previzionam cresterea exporturilor si importurilor totale (bunuri si servicii) cu ritmuri medii anuale de 5.5%, respectiv 7.1% intre 2016-2018.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).