10 aprilie 2017

Balanta comerciala cu bunuri continua sa se deterioreze

Conform datelor publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a intensificat in primele doua luni ale anului curent, evolutie determinata de accelerarea importurilor de combustibili minerali (din afara Uniunii Europene).

Pe de alta parte, deficitul balantei comerciale cu bunuri cu tarile din Uniunea Europeana s-a ajustat in perioada ianuarie-februarie 2017, pe fondul consolidarii ciclului economic european post-criza, dar si a deprecierii cursului real efectiv al monedei nationale.

Astfel, exporturile de bunuri au consemnat un avans de 9.2% an/an, la 9.7 miliarde EUR in primele doua luni din 2017. Vanzarile catre tarile UE au urcat cu 8.9% an/an, la 7.4 miliarde EUR, iar exporturile spre tarile din afara spatiului comunitar au crescut cu 10.1% an/an, la 2.3 miliarde EUR.

De asemenea, importurile de bunuri s-au majorat cu 10.9% an/an, la 11 miliarde EUR in intervalul ianuarie-februarie. Se evidentiaza accelerarea importurilor din tarile din afara Uniunii Europene cu 25.4% an/an, la 2.7 miliarde EUR. Importurile din statele membre ale Uniunii Europene au consemnat un avans de 7% an/an, la 8.3 miliarde EUR.

Prin urmare, deficitul balantei comerciale cu bunuri s-a adancit cu 27% an/an, la 1.3 miliarde EUR in primele doua luni ale anului curent.

Se noteaza divergenta dintre intensificarea deficitului comercial cu tarile extra-comunitare (la 340.2 milioane EUR, de la 11.2 milioane EUR in perioada similara din 2016) si ajustarea componentei comunitare (cu 6.3% an/an, la 918.8 milioane EUR).

In scenariul central BT previzionam consolidarea tendintei ascendente pe termen scurt si atenuarea decalajului dintre ritmul exporturilor si dinamica importurilor pe termen mediu (rate medii anuale de 5.5% vs. 6.2% pentru intervalul 2017-2019).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).