17 martie 2017

Banca Centrala Europeana a majorat previziunile privind Zona Euro

La a doua sedinta de politica monetara din 2017 Banca Centrala Europeana (BCE) a actualizat scenariul macroeconomic central pe Zona Euro si a decis mentinerea ratelor de dobanda (la minime istorice) si continuarea programelor monetare neconventionale.

Pe de o parte, BCE a majorat marginal previziunile privind dinamica PIB-ului regiunii in 2017 (de la 1.7% la 1.8%) si 2018 (de la 1.6% la 1.7%), pe fondul perspectivelor de ameliorare a cererii externe nete (date fiind semnalele de accelerare din sfera comertului global si deprecierea cursului real efectiv al euro din ultimele luni). Pentru 2019 BCE a mentinut prognoza de crestere economica la 1.6%.

Conform acestui scenariu central investitiile productive vor accelera in Zona Euro (2.8% in 2017, 3.2% in 2018, respectiv 2.8% in 2019), sub influenta impulsului exporturilor si consolidarii consumului intern.

Pe de alta parte, BCE a majorat semnificativ prognozele privind dinamica anuala a inflatiei din 2017 (de la 1.3% la 1.7%) si 2018 (de la 1.5% la 1.6%), ca urmare a accelerarii preturilor la energie si bunuri alimentare. Pentru 2019 BCE a mentinut previziunea de inflatie la 1.7%.

Perspectivele de persistenta a inflatiei la un nivel sub tinta de 2% au determinat banca centrala sa mentina rata de dobanda de referinta la nivelul minim istoric de 0%. Totodata, BCE a pastrat si ratele de dobanda la facilitatea creditare la 0.25% si la facilitatea depozite la -0.40% (de asemenea, valori minime istorice).

Entitatea a mentinut si programul monetar neconventional: cumparari de active pana la finalul anului curent, cu perspectiva diminuarii volumului lunar incepand din aprilie (de la 80 miliarde EUR la 60 miliarde EUR).

Nu in ultimul rand, la Conferinta de presa dl. Mario Draghi (Presedintele BCE) a semnalat posibilitatea recalibrarii politicii monetare din Zona Euro in perioada urmatoare (conditionat de convergenta inflatiei spre 2% an/an), inclusiv ca urmare a disiparii probabilitatii scenariului instaurarii deflatiei in regiune.

In scenariul central ne asteptam ca BCE sa demareze ciclul monetar post-criza in 2018, perspectiva sustinuta atat de previziunile macro-financiare pentru Zona Euro (consolidarea economiei reale si convergenta inflatiei spre tinta), dar si de nesustenabilitatea divergentei fata de politica monetara din Statele Unite.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).