16 septembrie 2020   |   Timp de citire: 5 minute

Banca Centrala Europeana a semnalat continuarea abordarii acomodative

Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) s-a intrunit la Frankfurt pe 10 septembrie in cadrul celei de-a sasea sedinte de politica monetara din 2020.

Entitatea bancara centrala din Zona Euro (principalul partener economic al Romaniei) a actualizat scenariul macroeconomic central si a semnalat continuarea abordarii acomodative in materie de politica monetara pe termen mediu.

Prognozele actualizate ale BCE indica perspectiva ajustarii PIB-ului cu 8% an/an in 2020, determinata de incidenta pandemiei (consumul privat si investitiile productive s-ar putea reduce cu ritmuri anuale de 8%, respectiv 12.3%).

Specialistii BCE prognozeaza intrarea economiei regiunii in ciclul post-pandemie si cresterea cu dinamici anuale de 5% in 2021, respectiv 3.2% in 2022. In acest scenariu investitiile productive s-ar putea majora cu ritmuri anuale de 6.3% in 2021, respectiv 6.1% in 2022.

Pentru piata fortei de munca expertii BCE previzioneaza majorarea ratei medii anuale a somajului de la 7.6% in 2019 la 8.5% in 2020 si 9.5% in 2021, urmata de scadere la 8.8% in 2022.

Nu in ultimul rand, BCE prognozeaza persistenta inflatiei la un nivel inferior tintei pe termen mediu: in scenariul central preturile de consum ar putea creste cu ritmuri medii anuale de 0.3% in 2020, 1% in 2021, respectiv 1.3% in 2022.

Date fiind perspectivele de persistenta a inflatiei la un nivel redus pe termen mediu si de deteriorare a climatului din piata fortei de munca in trimestrele urmatoare Banca Centrala Europeana (BCE) a mentinut ratele de dobanda la minime istorice (-0.50% la facilitatea depozite, 0% de referinta si 0.25% la facilitatea creditare) si programele monetare neconventionale in derulare: programul standard de cumparare de active (20 miliarde EUR lunar si 120 miliarde EUR suplimentar in acest an); programul de achizitionare de active in regim de urgenta in caz de pandemie (PEPP), cu un volum total de 1.35 trilioane EUR; operatiunile de refinantare.

La conferinta de presa organizata dupa sedinta Presedintele institutiei (d-na Lagarde) a semnalat perspectiva continuarii politicii monetare acomodative in trimestrele urmatoare, inclusiv in contextul tendintei recente de apreciere a monedei unice europene (cursul real efectiv al EUR a atins maximul din ultimii doi ani).


Graficul 1. Inflatia vs. rata de dobanda de referinta in Zona Euro 

Inflatia vs. rata de dobanda de referinta in Zona Euro exprimate in grafic

Sursa: Eurostat, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).