12 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

BNR a mentinut rata de dobanda de politica monetara la 1.50%

Pe 12 noiembrie Consiliul de Administratie al Bancii Nationale s-a intrunit in cadrul celei de-a sasea sedinte de politica monetara din acest an.

Banca centrala a actualizat scenariul central pe termen mediu, prin incorporarea celor mai recente evolutii macro-financiare, externe si interne.

Conform noilor prognoze, dinamica anuala a preturilor de consum va decelera la 2.1% in decembrie 2020, dar va accelera la 2.5% in decembrie 2021.

Analiza economica a BNR (rezumata in cadrul comunicatului de presa) evidentiaza relansarea economiei in trimestrul III (cu ritmuri inegale intre sectoare), dar atrage atentia cu privire la faptul ca acest proces ar putea fi intrerupt in trimestrul IV, in contextul intensificarii pandemiei si reintroducerii de restrictii pentru contracararea crizei sanitare.

Totodata, banca centrala puncteaza ameliorarea conditiilor financiare, evolutie influentata de deciziile de politica monetara implementate dupa incidenta pandemiei.

Pe de alta parte, BNR atrage atentia cu privire la persistenta componentei core a inflatiei la un nivel ridicat (confirmandu-se prognozele elaborate in august), in divergenta cu decelerarea de pe segmentul non-core, influentata de fluctuatiile cotatiilor la materii prime si de incorporarea recoltei agricole din 2020.

In ceea ce priveste analiza monetara banca centrala evidentiaza accelerarea ritmului anual al creditului neguvernamental in septembrie, intr-o evolutie sustinuta de implementarea programului IMM Invest.

Entitatea bancara centrala atrage atentia cu privire la riscurile la adresa inflatiei in orizontul de prognoza: evolutia crizei sanitare; conduita politicii fiscale si a politicii de venituri (inclusiv absenta unui buget pentru 2021 in context electoral), cu impact la nivelul primei de risc suveran; climatul din economiile europene.

In acest context, BNR a mentinut rata de dobanda de referinta la nivelul minim istoric de 1.50%.

Totodata, entitatea bancara centrala a pastrat nivelul ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in RON ale institutiilor de credit la 8%.

Pe de alta parte, BNR a redus nivelul ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit de la 6% la 5% incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie-23 decembrie 2020.Graficul 1. Rata de dobanda de politica monetara

Rata de dobanda de politica monetara reprezentata in grafic

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).