01 octombrie 2015

BNR a mentinut rata de dobanda de politica monetara si nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii

La a saptea sedinta de politica monetara din 2015 Banca Nationala a Romaniei (BNR) a mentinut rata de dobanda de referinta la 1.75% (nivel minim istoric la care se situeaza din luna mai a anului curent).

Totodata, banca centrala a decis pastrarea nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in RON si valuta ale institutiilor de credit, la 8%, respectiv 14%.

Deciziile BNR au fost in linie cu asteptarile noastre si ale pietei financiare si exprima atitudinea prudenta a bancii centrale in contextul evolutiilor macro-financiare contradictorii din Romania, dar si al caracteristicile recente ale climatului extern: intensificarea divergentelor economico-monetare intre tarile dezvoltate si economiile emergente si noua unda de turbulente pe pietele financiare (inainte de inflexiunea monetara din Statele Unite).

Din perspectiva interna, relansarea investitiilor productive in perioada recenta exprima intrarea economiei intr-un nou ciclu economic, iar pe termen scurt am putea asista la o accelerare a cererii interne (sustinuta de Noul Cod Fiscal).

Pe de alta parte, dinamica anuala a preturilor de consum este negativa incepand cu luna iunie, evolutie determinata de factori de natura ofertei (reducerea TVA la alimente si servicii de alimentatie, de la 24% la 9%) si nu de scaderea cererii agregate (cu alte cuvinte, nu putem vorbi de deflatie). Avand in vedere prevederile Noului Cod Fiscal este ridicata probabilitatea ca dinamica anuala a preturilor de consum sa prezinte valori negative si in trimestrele urmatoare.

Totodata, s-au acumulat recent incertitudini din sfera politicii de venituri (referitoare la Noua Lege a Salarizarii in sectorul bugetar), dar si din plan politic.

In cadrul Conferintei de Presa organizata dupa sedinta Guvernatorul BNR a semnalat mentinerea ratei de dobanda de politica monetara pe termen scurt, dar si reluarea procesului de convergenta a nivelurilor ratelor rezervelor minime obligatorii catre Zona Euro.

Pe de alta parte, Guvernatorul a apreciat ca tinta 2019 de aderare la Zona Euro nu mai este fezabila si a subliniat importanta incheierii unui nou acord cu institutiile financiare internationale.

Ultima sedinta de politica monetara din acest an va avea loc pe 5 noiembrie, in cadrul acesteia urmand sa fie discutat si aprobat Raportul trimestrial asupra inflatiei.

 

Rata de politica monetara

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).