06 noiembrie 2015

BNR a mentinut rata de dobanda de politica monetara si nivelurile RMO la ultima sedinta din 2015

In cadrul ultimei sedinte de politica monetara din 2015 (5 noiembrie) Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis mentinerea ratei de dobanda de referinta la 1.75% (nivel minim istoric).

De asemenea, banca centrala a mentinut nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in RON si valuta ale institutiilor de credit la 8%, respectiv 14%.

Deciziile BNR au fost in linie cu scenariul macroeconomic central BT si cu asteptarile pietei financiare.

Conform Comunicatului sedintei de politica monetara banca centrala prognozeaza o dinamica anuala negativa a preturilor de consum in urmatoarele trei trimestre. Aceste previziuni actualizate sunt incluse in cadrul ultimei editii din 2015 a Raportului trimestrial asupra inflatiei (care va fi prezentat public pe 9 noiembrie).

De asemenea, Comunicatul exprima preocuparea BNR cu privire la intensificarea recenta a incertitudinilor externe (divergentele la nivelul economiei reale si in sfera politicii monetare in principalele blocuri economice ale lumii), dar si din plan intern (criza politica in contextul absentei unui proiect de buget pe 2016).

La Conferinta de presa organizata dupa sedinta Guvernatorul a subliniat importanta consolidarii stabilitatii economiei interne, lansand in acest context ideea unui Guvern de tehnocrati (pana la alegerile generale din toamna anului 2016).

Conform scenariului macroeconomic central BT, banca centrala ar putea demara un nou ciclu monetar (prin majorarea graduala a ratei de dobanda de referinta, incepand cu a doua jumatate a anului 2016), date fiind perspectivele de accelerare economica si de inflexiune a dinamicii preturilor de consum (in vara anului viitor). Pe de alta parte, BNR ar putea relua procesul de convergenta a nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii catre Zona Euro incepand cu primul trimestru din 2016.

Rata de dobanda

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).