04 august 2015

BNR a mentinut rata de dobanda de referinta si a pastrat nivelurile RMO

In cadrul celei de-a sase sedinte de politica monetara din 2015 (desfasurata astazi) Consiliul de Administratie al BNR a decis mentinerea ratei de dobanda de referinta la 1.75% (minim istoric) si pastrarea nivelurilor ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in RON si valuta ale institutiilor de credit la 8%, respectiv 14%.

Deciziile BNR de astazi au fost in linie, atat cu asteptarile noastre, dar si cu cele ale pietei.

Practic, pentru a doua sedinta consecutiv BNR a decis sa nu modifice politica monetara. Aceasta atitudine reflecta prudenta BNR, date fiind incertitudinile din sfera politicii fiscal-bugetare si a politicii de venituri si riscurile privind relatiile cu creditorii internationali, intr-un cadru macro-financiar global caracterizat prin divergenta politicii monetare si intensificarea problemelor in economiile emergente.

Din perspectiva economiei interne, datele recente confirma procesul de accelerare, sustinut de dinamica consumului privat. Principala componenta a PIB resimte impactul majorarii salariilor, accelerarii creditului in RON pentru populatie (25% an/an in iunie) si scaderii TVA la alimente si servicii de alimentatie publica.

De asemenea, investitiile productive se relanseaza, proces sustinut de accelerarea cererii interne si de evolutia la potential a exporturilor.

Altfel spus, din perspectiva deviatiei PIB, prudenta BNR pare justificata, date fiind sustenabilitatea cresterii economice si riscurile adoptarii unor masuri fiscal-bugetare si de venituri pro-ciclice (a caror implementare ar conduce la intersectia curbelor cererii si ofertei intr-un alt punct de echilibru, in care nivelul costului finantarii este mult mai ridicat).

Totodata, exista riscul reaprinderii scanteii inflationiste dupa terminarea impactului reducerii TVA.

Nu in ultimul rand, apreciem ca BNR a luat in considerare si incertitudinile curente din economiile emergente, determinate si de proximitatea majorarii costului banilor in SUA (si, implicit, in economia mondiala).

 

Inflatia VS Rata de referinta

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).