09 ianuarie 2017

BNR a mentinut rata de dobanda de referinta si a semnalat o atitudine vigilenta

Pe 6 ianuarie s-a desfasurat prima sedinta de politica monetara din 2017, in cadrul careia Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat mentinerea ratei de dobanda de referinta la nivelul minim istoric de 1.75%.

De asemenea, banca centrala a mentinut si nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in RON si valuta ale institutiilor de credit (la 8%, respectiv 10%).

Aceste decizii s-au situat in linie cu asteptarile noastre si ale pietei financiare.

Conform analizelor economica si monetara realizate de BNR (si sintetizate in cadrul Comunicatului sedintei) decizia ne-modificarii politicii monetare a avut la baza urmatoarele aspecte:

  1. „re-adancirea” dinamicii anuale negative a preturilor de consum (si perspectiva revizuirii in scadere a previziunilor de inflatie pe termen mediu);
  2. decelerarea cererii interne in a doua jumatate a anului 2016;
  3. accelerarea pietei creditului in RON si ameliorarea mecanismului de transmisie a politicii monetare, cu implicatii pozitive pentru stabilitatea financiara.

Pe de alta parte, Comunicatul sedintei exprima preocuparea BNR in legatura cu dinamica recenta a binomului salarii/productivitate, intr-o perioada caracterizata prin factori de risc (externi si interni) la adresa stabilitatii preturilor si a stabilitatii financiare.

In acest context, Comunicatul BNR si discursul Guvernatorului de la Conferinta de Presa exprima o atitudine vigilenta a bancii centrale pe termen scurt, in asteptarea datelor privind constructia bugetara interna pe 2017.

Prin urmare, banca centrala recomanda implementarea unui mix echilibrat de politici economice, cu accent pe reforme structurale.

In scenariul central BT consideram ca BNR va initia ciclul monetar post-criza (prin majorarea ratei de dobanda de politica monetara) si va continua procesul de convergenta a nivelurilor ratelor rezervelor minime obligatorii (catre standardele europene) in 2017.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).