BNR a redus nivelul ratei rezervelor minime obligatorii la valuta

La a patra sedinta de politica monetara din 2017 Banca Nationala a Romaniei a mentinut rata de dobanda de referinta la 1.75% (minim istoric) si nivelul ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in RON ale institutiilor de credit la 8%, pe fondul reducerii prognozei privind dinamica preturilor de consum pe termen scurt si mediu. 

Pe de alta parte, banca centrala a hotarat diminuarea nivelului ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit, de la 10%, la 8% incepand cu perioada 24 mai – 23 iunie (cu un impact estimat la aproximativ 500 milioane EUR).

Deciziile, in linie cu asteptarile noastre, confirma reluarea procesului de convergenta a nivelului ratei rezervelor minime obligatorii la valuta spre valorile din Sistemul European al Bancilor Centrale, intr-o perioada caracterizata prin nivelul record al rezervelor internationale si prin scaderea ponderii creditului in valuta (spre minimele din ultimele decenii).

Pe de alta parte, BNR atrage atentia cu privire la factorii de risc la adresa stabilitatii preturilor si a stabilitatii financiare in perioada urmatoare: deciziile de politica economica (fiscal-bugetare, de venituri) din Romania; evolutia climatului macro-financiar global si european.

La Conferinta de presa Guvernatorul BNR a subliniat continuarea procesului de reducere a nivelului ratei rezervelor minime obligatorii la valuta pe viitor. De asemenea, Guvernatorul a semnalat ca banca centrala este pregatita sa demareze ciclul monetar post-criza, dar momentul lansarii acestuia nu este iminent.

Conform scenariului macroeconomic central BT inflatia ar putea accelera in trimestrele urmatoare (rate medii anuale de 1.5% in 2017, 2.7% in 2018 si 2.9% in 2019). Convergenta inflatiei spre tinta bancii centrale, evolutia cererii interne la un ritm peste potential si acumularea de factori de risc la adresa stabilitatii macro-financiare ar putea determina BNR sa majoreze rata de dobanda incepand cu a doua jumatate a anului curent.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).