07 august 2020

BNR a redus rata de dobanda de referinta la 1.50%

Pe 5 august s-a desfasurat a cincea sedinta de politica monetara din 2020.

Pe de o parte, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a actualizat scenariul macroeconomic central pe termen scurt si mediu, prin incorporarea celor mai recente evolutii macro-financiare, externe si interne. Banca centrala a revizuit marginal in jos previziunea pentru dinamica anuala a preturilor de consum la final de 2020 (de la 2.8% la 2.7%), dar a mentinut prognoza pentru sfarsitul anului 2021 la 2.5% (centrul intervalului tinta).

La nivelul economiei reale BNR previzioneaza scaderea semnificativa a PIB-ului in trimestrul II, dar a revizuit in sus previziunile cu privire la evolutia ulterioara a deviatiei PIB.

BNR atrage atentia cu privire la nivelul ridicat al gradului de incertitudine in materie de prognoza economica, mai ales in contextul reintensificarii recente a pandemiei.

Conform comunicatului sedintei de politica monetara principalii factori de risc la adresa evolutiei inflatiei in perioada urmatoare sunt: deciziile de politica fiscal-bugetara si de politica de venituri in context electoral pe plan intern, dinamica crizei sanitare (cu impact la nivelul relansarii economice si comertului international) si climatul din economiile europene.

Perspectivele de decelerare a inflatiei si de evolutie a economiei sub ritmul potential in trimestrele urmatoare au determinat banca centrala sa reduca din nou rata de dobanda de referinta, de la 1.75% la 1.50%, incepand cu data de 6 august.

BNR a mentinut insa nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in RON si valuta ale institutiilor de credit la 8%, respectiv 6%.

Nu in ultimul rand, banca centrala a semnalat perspectiva continuarii programelor monetare neconventionale pe viitor, inclusiv a cumpararilor de titluri de stat in lei de pe piata secundara.


Graficul 1. Evolutia ratei de dobanda de referinta in Romania 

Evolutia ratei de dobanda de referinta in Romania

Sursa: Banca Nationala a Romaniei (BNR), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).