08 februarie 2017

BNR atrage atentia cu privire la riscurile interne

Pe 7 februarie s-a desfasurat a doua sedinta de politica monetara din 2017, in cadrul careia  Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a pastrat rata de dobanda de referinta la 1.75% (nivel minim istoric). Totodata, banca centrala a mentinut nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in RON si valuta ale institutiilor de credit la 8%, respectiv 10%.

Deciziile au confirmat scenariul macroeconomic central BT si asteptarile pietei financiare.

Din Comunicatul sedintei de politica monetara rezulta ca decizia BNR a fost determinata de persistenta la un nivel redus (inferior prognozelor bancii centrale) a dinamicii anuale a preturilor de consum si de semnalele de temperare a cererii interne.

Analiza economica realizata de BNR evidentiaza consolidarea momentului favorabil in sfera consumului, ameliorarea contributiei cererii externe nete la dinamica PIB, dar si divergenta dintre redinamizarea industriei si scaderea constructiilor la final de 2016.

De asemenea, analiza monetara a BNR subliniaza accelerarea creditarii in moneda nationala, cu impact pozitiv pentru mecanismul de transmisie a politicii monetare.

Totodata, banca centrala a revizuit prognozele privind dinamica preturilor de consum pe termen mediu, scenariul actualizat urmand sa fie prezentat in prima editie din acest an a Raportului trimestrial asupra inflatiei (pe 9 februarie). Comunicatul sedintei de politica monetara indica o reducere a previziunilor pe 2017 si o majorare a prognozei pe 2018 pentru dinamica anuala a preturilor de consum.

Nu in ultimul rand, BNR mentioneaza si factorii de risc la adresa stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare, cu accent pe elementele din plan intern: caracterul relaxat al politicii fiscal-bugetare si al politicii de venituri, climatul general, per ansamblu. In acest context, la Conferinta de Presa Guvernatorul BNR a atras atentia la instabilitatea si tensiunile politice si la caracteristicile Bugetului Public pe 2017 (ambitios si optimist).

In ceea ce priveste riscurile externe BNR subliniaza: agenda electorala incarcata in plan european in acest an, negocierile din cadrul Brexit, politicile monetare divergente si provocarile din sectorul bancar european.

Prin urmare, banca centrala a reiterat o abordare vigilenta in materie de politica monetara in perioada urmatoare. Practic, BNR pare pregatita sa intervina pentru contracararea riscurilor la adresa stabilitatii preturilor si a stabilitatii financiare.

In scenariul central BT nu excludem posibilitatea ca BNR sa demareze ciclul monetar post-criza in T2 2017, pe fondul perspectivelor globale (continuarea ciclului monetar in SUA, cu impact asupra costurilor de finantare) si din Romania (convergenta inflatiei spre tinta BNR, intr-un context caracterizat prin relaxare fiscal-bugetara, majorare de salarii si tergiversarea reformelor structurale), intr-un context dominat de acumularea de incertitudini, tensiuni si provocari (geo-economice, geo-politice, politice).

 BNR atrage atentia cu privire la riscurile interne

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).