08 februarie 2016

BNR mentine rata de dobanda de politica monetara la 1.75%

BNR menține rata de dobândă de politică monetară la 1.75%

 

Pe 5 februarie Consiliul de Administrație al Băncii Naționale a României (BNR) s-a întrunit în cadrul celei de-a doua ședințe de politică monetară din 2016.

Pe de o parte, banca centrală a menținut rata de dobândă de referință la 1.75% (nivel minim istoric, la care se situează din primăvara anului trecut).

Pe de altă parte, instituția a păstrat nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în RON și valută ale instituțiilor de credit, la 8%, respectiv 12%.

Ambele decizii au confirmat așteptările noastre, dar și pe cele ale pieței financiare.

Apreciem că la baza deciziilor BNR se află aspecte precum:

  1. Natura temporară a dinamicii anuale negative a prețurilor de consum (determinată de șocul reducerii TVA) (în absența acestui șoc inflația s-ar fi situat la 2% an/an, conform estimărilor băncii centrale);
  2. Semnalele de accelerare la nivelul cererii interne (notându-se dinamica consumului privat, susținută și de accelerarea creditării în moneda națională);
  3. Excesul de lichiditate pe piața monetară (care a determinat declinul costurilor de finanțare la minime istorice);
  4. Intensificarea percepției de risc (date fiind evoluțiile macro-financiare externe din perioada recentă, precum și incertitudinile din sfera mix-ului intern de politici economice în anul electoral 2016, mai ales în contextul absenței unui acord cu instituțiile financiare internaționale).

Trebuie menționat faptul că BNR a actualizat scenariul central de previziune, noile prognoze fiind incluse în Raportul trimestrial asupra inflației, care va fi prezentat pe 9 februarie.

În cadrul Conferinței de Presă organizată după ședință Guvernatorul BNR a subliniat că entitatea va implementa măsuri pentru reducerea diferențialului între rata de dobândă de politică monetară și ratele de dobândă din piața monetară.

De asemenea, dl. Isărescu a avertizat că Legea dării în plată este utilă doar pentru debitorii cu probleme sociale.

În scenariul macroeconomic central ne așteptăm ca banca centrală să semnaleze un nou ciclu monetar în a doua jumătate a anului, în contextul accelerării cererii interne și inflexiunii dinamicii prețurilor de consum. În acest scenariu ne așteptăm ca noul ciclu monetar să atenueze din impactul deciziilor recente din sfera fiscal-bugetară și a politicii de venituri și să contribuie la atenuarea riscurilor de intrare a economiei interne în faza de derapaje și riscuri privind stabilitatea macro-financiară.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).