06 mai 2016

BNR semnaleaza ca este pregatita sa majoreze costul banilor

Pe 5 mai Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) s-a intrunit in cadrul celei de-a patra sedinte de politica monetara din acest an.

Pe de o parte, entitatea a mentinut rata de dobanda de referinta la 1.75% (minim istoric) si a pastrat nivelurile ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in RON si valuta ale institutiilor de credit (la 8%, respectiv 12%).

Apreciem ca in luarea acestor decizii (care s-au situat in linie cu asteptarile noastre si ale pietei financiare) BNR a avut in vedere caracterul temporar al dinamicii negative a preturilor de consum (dat fiind impactul scaderii TVA), accelerarea cererii interne (la un ritm peste potential) si acumularea de factori de risc, pe plan global/european, dar si intern.

In acest context, Comunicatul sedintei de politica monetara atrage atentia cu privire la intensificarea elementelor de incertitudine, care pun in dificultate procesul de decizie al BNR. Din plan international Comunicatul mentioneaza ca elemente de risc: climatul macroeconomic global fragil; reintensificarea crizei elene; proximitatea votului pentru BREXIT (referendumul va avea loc pe 23 iunie); divergentele de politica monetara din principalele blocuri economice ale lumii, cu impact asupra climatului din pietele financiare globale; tensiunile din plan geo-politic european, global.

Din perspectiva interna, BNR considera ca principalele elemente de incertitudine constau in orientarea agresiva a politicilor fiscal-bugetare si de venituri spre sustinerea cererii agregate si aparitia masurilor legislative populiste (Legea darii in plata).

Date fiind aspectele de mai sus, BNR a semnalat ca este hotarata sa lanseze un nou ciclu monetar, pentru a echilibra mix-ul de politici economice (intr-o perioada caracterizata prin tergiversarea reformelor structurale) si contracara astfel intensificarea riscurilor la adresa stabilitatii financiare si a stabilitatii preturilor.

Totodata, la Conferinta de presa organizata dupa sedinta, Guvernatorul BNR a apreciat ca intensificarea recenta a perceptiei de risc investitional pe Romania este reflectata si de deprecierea monedei nationale (in raport cu euro catre minimele din februarie) si a subliniat ca banca centrala va utiliza toate instrumentele de care dispune pentru indeplinirea obiectivelor de politica monetara: mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si mentinerea stabilitatii financiare.

Conform scenariului macro-econometric central BT banca centrala ar putea lansa un nou ciclu monetar pe termen scurt (prin majorarea ratei de dobanda de referinta, spre un nivel de 2.25% la final de an). In incheiere mentionam faptul ca BNR va prezenta Raportul trimestrial asupra inflatiei (cu prognozele actualizate privind dinamica preturilor de consum pe termen mediu) pe 10 mai, iar urmatoarea sedinta de politica monetara va avea loc pe 30 iunie.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).