11 ianuarie 2016

BNR – vigilenta la stabilitatea macro-financiara

La prima sedinta de politica monetara din 2016 BNR a hotarat mentinerea ratei de dobanda de referinta la minimul istoric (1.75%) si pastrarea nivelului ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in RON ale institutiilor de credit (la 8%), decizii in linie cu asteptarile noastre si ale pietei financiare.

Cu toate acestea, BNR a decis diminuarea nivelului ratei rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit, de la 14% la 12%, incepand cu perioada 24 ianuarie-23 februarie. Aceasta hotarare a suprins asteptarile, desi se incadreaza in procesul de convergenta catre Zona Euro (semnalat intens de BNR in ultimele luni).

Comunicatul sedintei de politica monetara subliniaza caracterul temporar al dinamicii anuale negative pentru preturile de consum (determinat de reducerile de TVA) si evidentiaza relansarea pietei creditului si nivelul ridicat al stabilitatii macro-financiare in anul recent incheiat.

Pe de alta parte, in cadrul comunicatului BNR atrage atentia cu privire la intensificarea perceptiei de risc in ultima perioada, determinata de elemente externe (fragilitatea economiei mondiale, volatilitatea ridicata din pietele financiare globale) si interne (comportamentul fiscal-bugetar – cresterea cheltuielilor publice la final de 2015 si intensificarea deficitului bugetar pe termen scurt si mediu, posibilitatea tergiversarii reformelor structurale in anul electoral).

La Conferinta de presa Guvernatorul Isarescu a mentionat ca macro-stabilitatea constituie o conditie necesara pentru cresterea economica durabila, subliniind in acest context riscurile induse de implementarea concomitenta a masurilor de cresteri salariale si de reduceri de taxe. Totodata, Guvernatorul a recomandat ca forma finala a Legii privind darea in plata sa ia in considerare mesajul transmis in decembrie de Banca Centrala Europeana.

Pentru 2016 previzionam ca BNR va continua convergenta nivelurilor ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in RON si valuta ale institutiilor de credit (catre Zona Euro) si va demara un nou ciclu monetar in a doua jumatate a anului (pe fondul perspectivelor de accelerare economica si de intensificare a riscurilor la adresa macro-stabilitatii, dar si in contextul caracterului temporar al dinamicii negative a preturilor de consum si al majorarii costului de finantare in economia globala).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).