05 martie 2020

Bursa romaneasca mai rezistenta la unda de panica determinata de COVID19

In aceasta saptamana am asistat la ameliorarea perceptiei de risc pe pietele financiare internationale (dupa unda de panica de la finalul lunii februarie), evolutie determinata de o serie de factori:

  1. majorarea semnificativa a ratei de recuperare (peste 50%) la nivel mondial;
  2. intensificarea masurilor sanitare pentru contracararea raspandirii epidemiei;
  3. adoptarea de masuri monetare si fiscal-bugetare pentru atenuarea impactului acestui soc in sfera economiei reale (bancile centrale din SUA, Canada si Australia au redus rata de dobanda de referinta, iar FMI si Banca Mondiala au anuntat programe cumulate de 62 miliarde USD);
  4. stirile privind relansarea graduala a activitatii in China (a doua economie a lumii), care exprima perspective pozitive pentru economia mondiala pe termen scurt, dupa ce in luna februarie s-a inregistrat cea mai severa ajustare din mai 2009;
  5. prognozele mai multor institutii, care indica perspectiva unei relansari dupa acest soc (tranzitoriu);
  6. scaderea puternica a costurilor reale de finantare si cresterea gradului de atractivitate pentru investitiile pe bursa, cu impact favorabil pentru dinamica investitiilor productive in economia reala in lunile urmatoare.

Atragem atentia cu privire la faptul ca indicele BET a consemnat o ajustare mai putin severa raportat la cele inregistrate pe pietele internationale de capital, in contextul undei de panica asociata epidemiei COVID19.

Indicele BET a scazut cu doar 10.7%, in timp ce indicii Dow Jones (SUA), EuroStoxx 600 (Europa) si MSCI Asia Pacific s-au diminuat cu ritmuri de 14%, 13.4%, respectiv 10.8%.

Aceasta evolutie confirma gradul ridicat de atractivitate al bursei romanesti (in ciuda provocarilor de consolidare bugetara in context electoral cu care se confrunta Romania pe termen scurt), sustinut de factori precum: perspectivele de dezvoltare pe termen mediu din economia interna, promovarea in liga emergenta si tendintele rezultatelor companiilor listate.

 

Graficul 1. Ajustarea indicilor bursieri in contextul undei de panica asociata propagarii COVID19

Ajustarea indicilor bursieri în contextul undei de panică asociată propagării COVID19

Sursa: Bloomberg, prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).