24 martie 2016

Cererea pentru creditul in RON in accelerare

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a comunicat astazi datele privind dinamica pietei creditului in luna februarie.

Statisticile BNR indica scaderea creditului neguvernamental total pentru a treia luna la rand in februarie, cu un ritm lunar de 0.4%, la 215.3 miliarde RON (minimul din toamna anului 2015), evolutie determinata de divergenta intre componentele RON (in crestere) si valutara (in ajustare).

Se evidentiaza dinamica creditului in RON, in urcare cu un ritm lunar de 1.2%, la 111.3 miliarde RON (maxim istoric), ceea ce reflecta intensificarea cererii pentru imprumuturi in moneda nationala, evolutie influentata de volatilitatea din pietele financiare internationale, precum si de nivelul redus al costurilor de finantare. Componentele populatie si companii au consemnat cresteri luna/luna cu 2.3% (la 54.1 miliarde RON – maxim istoric), respectiv 0.2% (la 57.2 miliarde RON).

Pe de alta parte, creditul neguvernamental in valuta a scazut cu 2.1% luna/luna (la 103.9 miliarde RON – nivelul minim din vara anului 2008). Componentele populatie si companii au inregistrat ritmuri lunare de declin de 2.9% (la 53.2 miliarde RON), respectiv 1.1% (la 50.8 miliarde RON).

Raportat la februarie 2015 creditul neguvernamental total a crescut cu 2.4% (ritm anual in decelerare de la 2.7% in ianuarie), dat fiind ca accelerarea creditului in moneda nationala a fost contrabalansata de declinul creditului in valuta.

Astfel, creditul in RON a accelerat la 20.7% an/an, cea mai buna dinamica din ianuarie 2009, evolutie sustinuta de: declinul costurilor de finantare, majorarea venitului real disponibil al populatiei si preferinta pentru imprumuturi in moneda nationala (inclusiv prin conversia creditelor din valuta in RON). Componentele populatie si companii au urcat cu 33.5% an/an (ritmul maxim din vara 2008), respectiv cu 10.6% an/an.

Pe de alta parte, creditul neguvernamental in valuta a scazut cu 11.9% an/an in februarie: componentele companii si populatie s-au diminuat cu 9.8% an/an, respectiv 13.8% an/an (ritm record).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).