05 ianuarie 2017

China - evolutii macro-financiare recente si perspective

Rolul Chinei in economia mondiala si pe pietele financiare internationale a crescut semnificativ in ultimele decenii. In prezent China este a doua economie a lumii, cu un PIB estimat la 11.4 trilioane USD in 2016, reprezentand 15% din PIB-ul mondial. Totodata, pietele financiare globale reactioneaza din ce in ce mai puternic la evolutiile macroeconomice si deciziile de politica economica din China. Nu in ultimul rand, viteza procesului de internationalizare a capitalului chinez a atins un nivel fara precedent.

Economia Chinei traverseaza o perioada de tranzitie, de la dependenta de motorul exporturi – investitii la motorul cererii interne. Acest proces este sustinut de politica economica relaxata implementata in ultimele trimestre.

Desi se confrunta cu aceasta perioada de tranzitie China continua sa prezinte o dinamica a potentialului economic de doua ori mai ridicata fata de ritmul economiei mondiale. Totodata, China isi mentine rolul principal contribuitor la excesul de lichiditate din economia mondiala (circa 70% din total in 2016, dupa cum se poate nota in graficul de mai jos). 

In sfera economiei financiare au fost implementate masuri de liberalizare in ultimii ani, indeosebi dupa declansarea Marii Recesiuni, cea mai severa criza economico-financiara globala din ultimele decenii. Aceste masuri au avut ca scop integrarea mai rapida a Chinei in pietele financiare internationale, obiectiv partial atins in 2016, cand YUAN-ul a fost inclus in cosul DST (drepturi speciale de tragere), devenind oficial moneda internationala de rezerva (a treia ca importanta dupa dolarul SUA si euro). 

La sfarsitul anului trecut China a anuntat implementarea unor masuri de reducere a barierelor pentru investitiile straine in sectorul financiar-bancar si in domeniul energetic, cu posibilitatea de extindere in sfera telecomunicatiilor.

Aceste masuri au ca obiectiv contracararea presiunilor determinate de factori precum: tendinta recenta de majorare a costului de finantare in economia mondiala; cresterea alarmanta a ponderii datoriei totale in PIB (desi aceasta evolutie a fost determinata de componenta interna - practic companiile chineze au profitat de nivelul redus al ratelor de dobanda pentru a finanta extinderea atat in China, dar mai ales in plan global).

De asemenea, se poate spune ca aceste masuri reprezinta un raspuns al Administratiei de la Beijing intr-o perioada caracterizata de intensificarea semnalelor anti-globalizare. 

Pe termen scurt si mediu ne asteptam la intensificarea concurentei in sectorul financiar-bancar (cu implicatii pozitive pentru procesele de restructurare si dezvoltare din China) si la accelerarea intrarilor de capital in a doua economie a lumii, cu efecte favorabile pentru cresterea economiei reale si pentru dimensiunea financiara (majorarea cererii globale pentru YUANI). 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).