07 august 2020

China in crestere pentru a treia luna la rand in iulie

La inceputul lunii august au fost comunicate datele cu privire la evolutia indicatorilor PMI din industria prelucratoare si sectorul de servicii din China, a doua economie a lumii cu un PIB nominal de peste 14 trilioane dolari.

Statisticile indica cresterea economiei pentru a treia luna la rand in iulie, pe fondul depasirii crizei sanitare, intrarii economiei mondiale in ciclul post-pandemie si resimtirii mix-ului relaxat (fara precedent) de politici economice.

Se evidentiaza majorarea indicatorului PMI din sfera industriei prelucratoare cu un ritm lunar de 1.6 puncte la 52.8 puncte in iulie, cel mai ridicat nivel din 2011. Aceasta evolutie exprima intrarea industriei in ciclul post-pandemie, aspect confirmat si de cresterea productiei industriale pentru a treia luna consecutiv in iunie, cu o dinamica an/an in accelerare la 4.8% (dupa cum se poate observa in graficul de mai jos).

Pe de alta parte, indicatorul PMI din sfera serviciilor s-a diminuat cu 4.2 puncte luna/luna la 54.1 puncte in iulie.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit s-a redus cu un ritm lunar de 1.2 puncte la 54.5 puncte.

In primele sapte luni din 2020 indicatorul PMI Compozit a consemnat un nivel mediu de 48.3 puncte, in diminuare cu 3.1 puncte an/an.

Evolutia a fost determinata, in principal, de ajustarea indicatorului PMI din sfera serviciilor cu 4.8 puncte an/an la 47.9 puncte.

Indicatorul PMI din industria prelucratoare a scazut cu doar 0.4 puncte an/an la 49.4 puncte in primele sapte luni din 2020. 


Graficul 1. Evolutia productiei industriale in China (%, an/an)

Evolutia productiei industriale in China (%, an/an)

Sursa: Bloomberg

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).