10 august 2020

Climatul din piata fortei de munca din SUA in ameliorare in iulie

Datele publicate de Departamentul Muncii (Bureau of Labor Statistics) din Statele Unite indica ameliorarea climatului din piata fortei de munca pentru a treia luna la rand in iulie, evolutie care confirma depasirea punctului critic al socului indus de incidenta pandemiei in economia reala.

Prima economie a lumii a creat aproximativ 1.8 milioane noi locuri de munca in iulie, in decelerare de la 4.8 milioane in iunie.

Cele mai multe noi locuri de munca au fost generate in luna iulie de urmatoarele ramuri: HORECA (592 mii), sectorul public (301 mii), comertul cu amanuntul (258 mii) si serviciile profesionale si de afaceri (170 mii).

In primele sapte luni din 2020 numarul de locuri de munca din SUA s-a diminuat cu peste 12.4 milioane, in contextul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc.

Rata somajului a scazut pentru a treia luna consecutiv in iulie, la 10.2% (de la 11.1% in iunie) si a consemnat un nivel mediu de 8.7% in perioada ianuarie-iulie 2020.

Conform prognozelor Bloomberg rata medie anuala a somajului din SUA s-ar putea majora de la 3.7% in 2019 la 9.1% in 2020, o scadere fiind estimata ulterior, la 7.5% in 2021 si 6% in 2022.


Graficul 1. Rata somajului in SUA (%)

Rata somajului in SUA (%)

Sursa: Departamentul Muncii din Statele Unite (BLS)

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).