13 mai 2020

Comenzile in industria prelucratoare in crestere cu 1.8% an/an in T1

Datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) indica scaderea comenzilor noi in industria prelucratoare cu 3.6% an/an in martie, cea mai slaba evolutie din ianuarie 2016.

Comenzile de bunuri de capital, bunuri de uz curent si bunuri intermediare s-au diminuat cu dinamici anuale de 3.4%, 3.9%, respectiv 7.1%.
Se evidentiaza insa accelerarea comenzilor de bunuri de folosinta indelungata de la 28.8% an/an in februarie la 38.3% an/an in martie (cel mai bun ritm din septembrie 2017).

In trimestrul I comenzile noi in industria prelucratoare au urcat cu 1.8% an/an, pe fondul majorarii comenzilor de bunuri de capital (cu 2.9% an/an) si de bunuri de folosinta indelungata (cu 27.8% an/an).

La polul opus, comenzile noi de bunuri intermediare si de bunuri de uz curent au inregistrat scaderi cu 1.7% an/an, respectiv 2.2% an/an.

Cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucratoare in T1 (din perspectiva evolutiei comenzilor noi) au fost: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, remorci si semiremorci (1.7% an/an), chimica (3.6% an/an), calculatoare si produse electronice si optice (9.1% an/an), farmaceutica (22.7% an/an) si alte mijloace de transport (41% an/an).

Conform estimarilor econometrice elaborate comenzile noi in industria prelucratoare au evoluat sub ritmul potential pentru a 10-a luna consecutiv in martie, ceea ce confirma finalul ciclului economic post-criza.

Consideram ca industria romaneasca a atins punctul minim in luna aprilie si ar putea initia un nou ciclu in luna mai, in contextul eliminarii graduale a restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare si resimtirii impactului masurilor de relansare economica (implementate la nivel mondial, european, regional si intern).

Noul ciclu din industrie/economie va fi sustinut de nivelul redus al costurilor reale de finantare, accelerarea investitiilor in infrastructura critica si potentialul ridicat de dezvoltare si convergenta spre nivelul mediu din Zona Euro.

Graficul 1. Evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare (MA12, an/an)

Evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).