10 august 2016

Comenzile noi de bunuri de capital au accelerat in iunie

Datele publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica accelerarea comenzilor noi in industria prelucratoare in luna iunie, pe fondul dinamicii componentei bunuri de capital, evolutie care exprima premise pozitive pentru investitii pe termen scurt.

Comenzile noi in industria prelucratoare au crescut cu 17.8% an/an in iunie, cel mai bun ritm din primavara anului 2014. Se noteaza accelerarea comenzilor noi de bunuri de capital, la 30.9% an/an, cea mai buna evolutie de la finele anului 2013.

Pe de alta parte, comenzile noi de bunuri de folosinta indelungata au decelerat la 9.5% an/an (cel mai redus ritm din ultimele cinci luni), evolutie care exprima premise de normalizare a consumului privat intern (pe masura disiparii impactului reducerii TVA), dar si intensificarea prudentei la nivelul consumatorului european, in general, dupa referendumul britanic.

Nu in ultimul rând, comenzile noi de bunuri intermediare au urcat cu 5.6% an/an, iar cele de bunuri de uz curent au scazut cu 4.9% an/an in iunie.

In semestrul I 2016 comenzile noi in industria prelucratoare au crescut cu 7% an/an. Componenta bunuri de capital a urcat cu 12.6% an/an, evolutie care confirma ciclul investitional post-criza, sustinut de accelerarea cererii interne, evolutia exporturilor la un ritm apropiat de potential, nivelul redus al costurilor de finantare si relansarea creditarii in RON, ameliorarea pozitiei financiare a companiilor si intrari noi de investitii straine directe.

Comenzile de bunuri de folosinta indelungata s-au majorat cu 17.5% an/an, pe fondul climatului favorabil din sfera consumului privat (pe plan intern si european), sustinut de ameliorarea venitului real disponibil al populatiei si relansarea pietei creditului.

Pe de alta parte, comenzile de bunuri de uz curent au crescut cu doar 0.6% an/an, iar comenzile de bunuri intermediare s-au redus cu 0.8% an/an.

Ramurile industriei prelucratoare cu cele mai bune ritmuri de evolutie a comenzilor noi in semestrul I au fost: fabricarea autovehiculelor de transport rutier, remorci si semiremorci (14.6% an/an), hârtia (26.8% an/an) si fabricarea altor mijloace de transport (42.7% an/an). 

La popul opus, s-au consemnat scaderi semnificative ale comenzilor noi in ramurile farmaceutica (cu 13.9% an/an) si metalurgica (cu 18.3%) in semestrul I, pe fondul provocarilor de natura structurala (inclusiv scaderile de preturi la produsele finite).

Prin incorporarea statisticilor publicate astazi am estimat evolutia tendintei la nivelul comenzilor noi din industria prelucratoare. Dupa cum se poate nota in graficul de mai jos comenzile noi au accelerat recent la un ritm peste potential, evolutie care exprima premise pozitive pentru industria prelucratoare pe termen scurt.

Conform scenariul macro-econometric central BT investitiile productive si consumul privat ar putea creste cu ritmuri medii anuale de 6.9%, respectiv de 5.2% in perioada 2016-2018.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).