12 august 2020

Comenzile noi de bunuri de folosinta indelungata in redinamizare in iunie

Conform Institutului National de Statistica (INS) comenzile noi in industria prelucratoare au scazut pentru a patra luna consecutiv in iunie, dar cu o dinamica anuala in temperare la 10.3%.

Evolutia a fost determinata de declinul comenzilor noi de bunuri intermediare, bunuri de uz curent si bunuri de capital, cu ritmuri anuale de 6%, 11.9%, respectiv 14.6%.

Se evidentiaza insa majorarea comenzilor noi de bunuri de folosinta indelungata cu 39% an/an (cea mai buna dinamica din septembrie 2017). Aceasta evolutie confirma depasirea punctului critic al socului indus de pandemie si exprima premise de accelerare pentru consumul privat (principala componenta a PIB) in perioada urmatoare, perspectiva sustinuta si de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare la nivelul Uniunii Europene si in Romania.

In perioada ianuarie-iunie 2020 comenzile noi din industria prelucratoare au scazut cu 14.1% an/an, pe fondul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent in perioada postbelica.

Evolutia a fost determinata de declinul comenzilor noi de bunuri intermediare, bunuri de uz curent si bunuri de capital (cu ritmuri anuale de 10.4%, 12.6%, respectiv 17.4%), partial contrabalansat de cresterea inregistrata pe segmentul bunuri de folosinta indelungata (cu 14.3% an/an).

Se evidentiaza majorarea comenzilor noi la nivelul ramurilor produse electronice si optice (4% an/an) si farmaceutica (6.3% an/an).

La polul opus, scaderi severe ale comenzilor noi au fost inregistrate in cadrul ramurilor alte mijloace de transport (27% an/an), articole de imbracaminte (25.1% an/an) si produse textile (18.5% an/an).


Graficul 1. Comenzile noi in industria prelucratoare (MA12, an/an) 

Comenzile noi in industria prelucratoare (MA12, an/an)

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).