12 iulie 2016

Comenzile noi in industria prelucratoare au accelerat in mai

Datele comunicate recent de Institutul National de Statistica (INS) indica cresterea comenzilor noi in industria prelucratoare cu 6.4% an/an in mai, ritm in accelerare de la 5.4% an/an in aprilie.

Se evidentiaza comenzile de bunuri de folosinta indelungata, in accelerare la 30.3% an/an, evolutie sustinuta de consolidarea climatului favorabil la nivel de consum privat, pe plan intern si european, in contextul ameliorarii venitului real disponibil al populatiei si relansarii creditarii.

Totodata, dinamica comenzilor de bunuri de capital s-a consolidat in mai: 9.3% an/an.

Comenzile de bunuri intermediare au urcat cu 2.1% an/an, iar comenzile de bunuri de uz curent au scazut cu 1.4% an/an.

Prin urmare, in perioada ianuarie-mai 2016 comenzile noi in industria prelucratoare au consemnat un avans de 4.8% an/an. Dinamica comenzilor de bunuri de folosinta indelungata (avans cu 19.3% an/an) exprima premise de continuare a momentului favorabil in sfera consumului privat, pe fondul ameliorarii venitului real disponibil al populatiei si redinamizarii pietei creditului.

Comenzile de bunuri de capital au urcat cu 9% an/an, ceea ce exprima premise de continuare a ciclului investitional din perspectiva termenului scurt.

Pe de alta parte, comenzile de bunuri de uz curent au crescut cu 1.8% an/an, iar comenzile de bunuri intermediare s-au diminuat cu 2.2% an/an.

In primele cinci luni ale anului curent cele mai importante cresteri ale comenzilor noi in industrie s-au inregistrat in ramurile textila (7.9% an/an), echipamente electrice (14.7%) si hartie (26.2% an/an).

La polul opus, s-au consemnat scaderi importante ale comenzilor noi in ramurile care se confrunta cu o serie de provocari structurale (inclusiv declinul preturilor): chimica (cu 8.8% an/an), farmaceutica (cu 13% an/an) si metalurgica (cu 19.9%).

Evolutiile din perioada recenta indica premise de inflexiune pentru dinamica comenzilor noi in industria prelucratoare (de la decelerare la usoara accelerare) cu impact pozitiv pentru productia industriala pe termen scurt.

Cu toate acestea, atragem atentia cu privire la acumularea unor riscuri externe si interne, care ar putea afecta dinamica industriei pe termen mediu.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).