18 decembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Comenzile noi in industria prelucratoare au continuat sa creasca in octombrie

Datele Institutului National de Statistica (INS) indica cresterea comenzilor noi in industria prelucratoare pentru a doua luna consecutiv in octombrie, cu 6% an/an.

Majorarea comenzilor de bunuri de capital pentru a treia luna la rand cu 9.1% an/an confirma intrarea industriei intr-un nou ciclu.

De asemenea, comenzile noi de bunuri de folosinta indelungata s-au majorat pentru a cincea luna consecutiv in octombrie, cu 27.3% an/an, pe fondul implementarii unui mix relaxat (fara precedent) de politici economice.

Totodata, comenzile de bunuri intermediare au crescut pentru a doua luna la rand in octombrie, cu 2.5% an/an.

La polul opus, comenzile de bunuri de uz curent s-au diminuat pentru a noua luna consecutiv in octombrie, cu 14.8% an/an.

Prin urmare, in intervalul ianuarie-octombrie 2020 comenzile noi in industria prelucratoare au scazut cu 7.1% an/an, ca urmare a incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent.

Comenzile de bunuri intermediare, bunuri de capital si bunuri de uz curent au scazut cu ritmuri anuale de 6.7%, 8.2%, respectiv 11.4%.

Se evidentiaza insa majorarea comenzilor de bunuri de folosinta indelungata cu 21.6% an/an, sustinuta de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare dupa incidenta pandemiei.

Cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucratoare din perspectiva evolutiei comenzilor noi in perioada ianuarie-octombrie au fost: farmaceutica (2.9% an/an), calculatoare si produse electronice si optice (3.3% an/an) si echipamente electrice (5.1% an/an).

Pe de alta parte, ramurile industriei prelucratoare cu cele mai severe ajustari ale comenzilor noi la 10 luni din 2020 au fost: alte mijloace de transport (14.2% an/an), textile (16.2% an/an), metalurgica (16.3% an/an) si imbracaminte (22.7% an/an).


Graficul 1. Evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare (MA12, %, an/an)

Evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare (MA12, procente, an per an) reprezentata in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).