17 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 2 minute

Comenzile noi in industria prelucratoare au crescut cu 14.2% an/an in septembrie

Conform Institutului National de Statistica (INS) comenzile noi in industria prelucratoare s-au majorat cu 14.2% an/an in septembrie, cea mai buna evolutie din noiembrie 2018.

Avansul comenzilor de bunuri de capital cu 22.3% an/an confirma intrarea intr-un nou ciclu economic, evolutie influentata de redinamizarea comertului international si de mix-ul relaxat de politici economice.

Totodata, ritmul anual al comenzilor de bunuri de folosinta indelungata a accelerat la 38.7% an/an in septembrie, ceea ce exprima premise favorabile pentru evolutia consumului privat in trimestrele urmatoare.

La noua luni din 2020 comenzile noi in industria prelucratoare s-au ajustat insa cu 8.8% an/an, in contextul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc.

Comenzile de bunuri intermediare, bunuri de capital si bunuri de uz curent s-au diminuat cu dinamici an/an de 7.8%, 10.5%, respectiv 11%.

Pe de alta parte, majorarea comenzilor de bunuri de folosinta indelungata cu 20.8% an/an (sustinuta de mix-ul relaxat fara precedent de politici economice in implementare dupa incidenta pandemiei) exprima premise favorabile pentru evolutia consumului privat (principala componenta a PIB) pe termen mediu.

Cele mai dinamici ramuri ale industriei prelucratoare din perspectiva evolutiei comenzilor noi in primele noua luni din 2020 au fost: echipamente electrice (3% an/an), calculatoare, produse electronice si optice (3.9% an/an) si farmaceutica (4.6% an/an).

Cele mai severe ajustari ale comenzilor noi in primele noua luni din 2020 s-au inregistrat la nivelul ramurilor: masini, utilaje si echipamente (-11.4% an/an), produse textile (-16% an/an), metalurgica (-17.5% an/an), alte mijloace de transport (-20.8% an/an) si articole de imbracaminte (-23.1% an/an).


Graficul 1. Comenzile noi in industria prelucratoare pe componente (MA12, an/an)

Comenzile noi in industria prelucratoare pe componente (MA12, an per an) exprimate in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).