12 mai 2016

Comenzile noi in industria prelucratoare au crescut cu 4% an/an in T1

Comenzile noi in industria prelucratoare au continuat sa creasca in martie (cu 6.6% an/an), conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS). Aceasta evolutie a fost determinata de consolidarea momentului favorabil la nivel de consum privat si investitii, dar si de semnalele de redinamizare a exporturilor, atat in Romania, dar si in Uniunea Europeana (principalul partener economic).

Comenzile de bunuri de capital au consemnat un avans de 13.8% an/an, in timp ce comenzile de bunuri de folosinta indelungata s-au majorat cu 23.6% an/an in martie, evolutii care exprima premise de continuare a climatului pozitiv in sfera consumului privat si investitiilor pe termen scurt. Comenzile de bunuri de uz curent au urcat cu doar 4.2% an/an, iar comenzile de bunuri intermediare au continuat sa scada, cu 4.9% an/an.

Astfel, in trimestrul I comenzile noi in industria prelucratoare s-au majorat cu 4% an/an. Comenzile de bunuri de capital si cele de bunuri de folosinta indelungata au consemnat dinamici de 8.8% an/an, respectiv 15.4% an/an. De asemenea, comenzile de bunuri de uz curent au crescut cu 2.5% an/an. La polul opus, comenzile de bunuri intermediare au scazut cu 4.2% an/an.

Se noteaza dinamica comenzilor noi in urmatoarele ramuri ale industriei prelucratoare (in T1): textile (10.1% an/an), autovehicule de transport rutier/remorci/semi-remorci (12.3% an/an), echipamente electrice (13.3% an/an) si hartie/produsedin hartie (24.2% an/an).

Pe de alta parte, urmatoarele ramuri ale industriei prelucratoare au consemnat scaderi ale comenzilor noi in primele trei luni ale anului curent: metalurgica (cu 22.8% an/an, sub influenta ajustarilor determinate de declinul cotatiilor la materii prime), produse farmaceutice (cu 14.1% an/an), produse chimice (cu 13.9% an/an) si alte mijloace de transport (cu 8.8% an/an).

Evolutia recenta a comenzilor noi (inclusiv semnalele de inflexiune la nivel de tendinta, de la descrescatoare la crescatoare, prin intermediul componentei bunuri de capital) exprima premise de redinamizare a productiei industriale pe termen scurt.  

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).