13 februarie 2017

Comenzile noi in industria prelucratoare au crescut cu 7.3% an/an in 2016

Conform datelor comunicate recent de Institutul National de Statistica (INS) comenzile noi in industria prelucratoare au crescut cu 2.6% an/an in decembrie 2016, cel mai redus ritm din ultimele cinci luni.

La baza acestei evolutii a fost scaderea semnificativa a comenzilor noi de bunuri de folosinta indelungata, cu 42.4% an/an, evolutie care indica premise de decelerare a consumului in perioada urmatoare, dupa cresterea puternica din 2016 (cea mai buna dinamica din 2008).

Pe de alta parte, se evidentiaza accelerarea comenzilor de bunuri de capital (8.7% an/an in decembrie), care exprima perspective pozitive pentru evolutia investitiilor productive la inceput de 2017.

Nu in ultimul rând, comenzile de bunuri de uz curent au urcat cu 2.9% an/an, iar cele de bunuri intermediare s-au redus cu 0.4% an/an in ultima luna din 2016.

Per ansamblu, anul trecut comenzile noi din industria prelucratoare au accelerat la 7.3% an/an, cea mai buna dinamica din 2013.

Accelerarea dinamicii anuale a comenzilor de bunuri de capital (de la 3% in 2015 la 12.4% in 2016) indica perspective pozitive pentru investitiile productive pe termen scurt.

La polul opus, comenzile de bunuri de folosinta indelungata au decelerat la 1.2% an/an in 2016, evolutie care exprima premise de temperare a consumului privat in 2017, scenariu sustinut de disiparea impactului reducerii cotelor TVA si de gradul ridicat de prudenta la nivelul populatiei.

In perioada recenta comenzile noi au evoluat la un ritm usor peste potential (dupa cum se poate nota in graficul de mai jos), ceea ce indica perspective de consolidare in industria prelucratoare pe termen scurt.

Conform previziunilor macroeconomice BT ciclul economic post-criza va continua in perioada 2017-2019, cu perspectiva ca dinamica investitiilor productive sa fie mai puternica decât ritmul consumului privat.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).