19 ianuarie 2021   |   Timp de citire: 2 minute

Comenzile noi in industria prelucratoare in accelerare in noiembrie

Conform Institutului National de Statistica (INS) comenzile noi in industria prelucratoare au crescut pentru a treia luna la rand in noiembrie, ritmul anual accelerand la 10.9% (de la 6% in octombrie).

Majorarea comenzilor noi de bunuri de capital cu 17.9% an/an in noiembrie (accelerare de la 9.1% an/an in octombrie) confirma intrarea intr-un nou ciclu investitional.

Comenzile de bunuri intermediare au crescut cu 3.9% an/an in noiembrie, cea mai buna evolutie din iulie 2019.

De asemenea, comenzile de bunuri de folosinta indelungata s-au majorat pentru a sasea luna consecutiv in noiembrie, dar cu o dinamica in decelerare la 8.9% (minimul din august).

Pe de alta parte, comenzile noi de bunuri de uz curent s-au ajustat pentru a 10-a luna la rand in noiembrie, cu 13.9% an/an.

La 11 luni din 2020 comenzile noi in industria prelucratoare s-au redus cu 5.5% an/an, ca urmare a incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent.

Comenzile de bunuri intermediare, bunuri de capital si bunuri de uz curent s-au redus cu ritmuri anuale de 5.7%, 5.8%, respectiv 11.7%.

Se evidentiaza insa majorarea comenzilor noi de bunuri de folosinta indelungata cu 20.3% an/an in perioada ianuarie-noiembrie, sustinuta de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice in implementare in ultimele trimestre aceasta evolutie exprima premise favorabile pentru dinamica consumului privat (principala componenta a PIB) in 2021.

Ramurile industriei prelucratoare care au inregistrat cresteri ale comenzilor noi in intervalul ianuarie-noiembrie 2020 au fost: calculatoare si produse electronice si optice (0.8% an/an), chimica (1% an/an), farmaceutica (2.9% an/an) si echipamente electrice (5.8% an/an).

La polul opus, ramurile cu scaderi importante ale comenzilor noi in industria prelucratoare in perioada ianuarie-noiembrie 2020 au fost: imbracaminte (cu 22.7% an/an), textile (cu 16.6% an/an) si metalurgica (cu 14.7% an/an).

Conform estimarilor econometrice comenzile noi in industria prelucratoare au evoluat sub potential pentru a opta luna la rand in noiembrie, pe fondul incidentei pandemiei, un soc mecanic care a condus la finalul ciclului economic post-criza si tranzitia spre un nou ciclu economic.

Prognozam cresterea investitiilor productive cu un ritm mediu anual de 6.7% in perioada 2020-2022, pe fondul nivelului redus al costurilor reale de finantare si perspectivelor de implementare a programelor lansate de UE in 2020 (Next Generation si cadrul financiar multianual 2021-2027).


Graficul 1. Evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare (MA12, an/an)

Evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare (MA12, an per an) reprezentata in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).