12 ianuarie 2017

Comenzile noi in industria prelucratoare in accelerare in noiembrie

Conform datelor publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) comenzile noi in industria prelucratoare au accelerat in noiembrie, evolutie care indica perspective pozitive pentru evolutia industriei din Romania la inceput de 2017.

In dinamica an/an comenzile noi din industria prelucratoare au accelerat de la 5% in octombrie la 7.9% in noiembrie 2016.

Se noteaza avansul comenzilor de bunuri de folosinta indelungata (20.2% an/an), evolutie determinata de climatul pozitiv din sfera consumului din Romania si Uniunea Europeana (sustinut de ameliorarea venitului real disponibil al populatiei si momentul favorabil din piata creditului).

Comenzile de bunuri de capital si cele de bunuri intermediare au crescut cu 6.9% an/an, respectiv cu 10.7% an/an in penultima luna din 2016.

In intervalul ianuarie-noiembrie 2016 comenzile noi in industria prelucratoare au crescut cu 7.6% an/an.

Majorarea comenzilor de bunuri de capital cu 12.7% an/an exprima premise de continuare a ciclului investitional post-criza in Romania in trimestrele urmatoare.

Totodata, comenzile de bunuri de folosinta indelungata au crescut cu 7.3% an/an, ceea ce indica perspective de consolidare a climatului favorabil din sfera consumului privat pe plan intern si la nivelul Uniunii Europene pe termen scurt.

Nu in ultimul rand, comenzile de bunuri intermediare au urcat cu 1.9% an/an, iar cele de bunuri de uz curent au stagnat la 11 luni din 2016.

Ramurile industriei prelucratoare cu cele mai bune dinamici ale comenzilor in perioada ianuarie-noiembrie 2016 au fost: calculatoare&produse electronice/optice (7.3% an/an), echipamente electrice (8.4% an/an) si hartie&produse din hartie (25.1% an/an).

La polul opus, comenzile noi au scazut in ramurile farmaceutica, metalurgica, constructii metalice si chimica cu ritmuri an/an de 11.8%, 11.8%, 0.9%, respectiv 0.7%.

Conform estimarilor econometrice BT in perioada recenta dinamica comenzilor noi in industria prelucratoare s-a situat peste ritmul potential, ceea ce indica perspective de accelerare a tendintei acestui indicator in trimestrele urmatoare.

Evolutia recenta a comenzilor noi exprima premise de redinamizare a productiei industriale in Romania in prima parte a anului 2017.

In scenariul central de previziune BT ne asteptam ca investitiile productive sa creasca cu o dinamica mai rapida decat consumul privat pe termen mediu (ritmuri medii anuale de 5.4%, respectiv 3.8% in perioada 2017-2019).

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).