15 iulie 2020

Comenzile noi in industria prelucratoare in ameliorare in mai

Conform Institutului National de Statistica (INS) comenzile noi din industria prelucratoare au scazut pentru a treia luna consecutiv in mai, dar cu un ritm in atenuare la 32.7% an/an (dupa ajustarea cu 43.1% an/an din aprilie), evolutie care exprima faptul ca ceea ce a fost mai greu din socul indus de pandemie a trecut.

Declinul comenzilor noi de bunuri de capital cu 37.6% an/an confirma climatul investitional dificil dupa incidenta pandemiei.

Comenzile de bunuri de folosinta indelungata, bunuri intermediare si bunuri de uz curent s-au diminuat cu ritmuri anuale de 4.2%, 27.2%, respectiv 27.8% in mai.

In primele cinci luni din 2020 comenzile noi in industria prelucratoare au scazut cu 14.9% an/an, pe fondul declinului componentelor comenzi de bunuri intermediare, bunuri de uz curent si bunuri de capital cu ritmuri anuale de 11.2%, 12.7%, respectiv 18%.

La polul opus, comenzile de bunuri de folosinta indelungata au crescut cu 9% an/an in perioada ianuarie-mai.

Subliniem faptul ca doar doua componente ale industriei prelucratoare au inregistrat o crestere a comenzilor noi in primele cinci luni din 2020: calculatoare, produse electronice si optice (2.5% an/an) si farmaceutica (10.1% an/an).

Pe de alta parte, cele mai severe ajustari ale comenzilor noi in perioada ianuarie-mai au fost consemnate la nivelul ramurilor produse textile (-20.9% an/an), fabricarea altor mijloace de transport (-22.3% an/an) si articole de imbracaminte (-25.8% an/an).

Apreciem ca punctul culminant al crizei induse de pandemie a fost depasit si ne asteptam la intrarea in ciclul post-pandemie in perioada imediat urmatoare, perspectiva sustinuta si de mix-ul relaxat (fara precedent) de politici economice (la nivel mondial, in sfera europeana si pe plan intern).


Graficul 1. Evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare (MA12, an/an)  Evolutia comenzilor noi in industria prelucratoare (MA12, an/an)

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).