12 noiembrie 2020   |   Timp de citire: 1 minut

Comenzile noi in industria prelucratoare in redinamizare in septembrie

Conform Institutului National de Statistica (INS) dinamica anuala a comenzilor noi in industria prelucratoare a revenit in teritoriu pozitiv in septembrie (14.2%, maximul din noiembrie 2018), dupa ajustarea pe parcursul a sase luni consecutiv, determinata de incidenta pandemiei.

Cresterea comenzilor de bunuri de capital cu 22.3% an/an confirma intrarea intr-un nou ciclu economic, evolutie puternic influentata de mix-ul relaxat fara precedent de politici economice. Aceasta perspectiva este sustinuta si de majorarea comenzilor de bunuri de folosinta indelungata pentru a patra luna la rand in septembrie, cu un ritm in accelerare la 38.7% an/an.

La noua luni din 2020 comenzile noi in industria prelucratoare au scazut insa cu 8.8% an/an, in contextul incidentei pandemiei si consecintelor acestui soc fara precedent.

Comenzile de bunuri intermediare, bunuri de capital si bunuri de uz curent s-au diminuat cu dinamici an/an de 7.8%, 10.5%, respectiv 11%.

Pe de alta parte, comenzile de bunuri de folosinta indelungata au crescut cu 20.8% an/an, pe fondul implementarii unui mix relaxat de politici economice.

Analiza pe ramuri evidentiaza cresterea comenzilor noi de echipamente electrice (3% an/an), calculatoare, produse electronice si optice (3.9% an/an) si in industria farmaceutica (4.6% an/an) in perioada ianuarie-septembrie 2020.Graficul 1. Comenzile noi in industria prelucratoare (MA12, %, an/an)

Comenzile noi in industria prelucratoare (MA12, procente, an per an) reprezentate in grafic

Sursa: Institutul National de Statistica (INS), prelucrari BT

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).