10 iunie 2015

Comenzile noi in industrie au accelerat in aprilie 2015

Conform statisticilor INS comenzile noi în industrie au accelerat la 4.1% an/an în aprilie, cea mai bună dinamică din ultimele trei luni. Comenzile de bunuri de capital, bunuri intermediare și bunuri de folosință îndelungată au consemnat ritmuri anuale de evoluție de 4% an/an, 4.2% an/an, respectiv 16.7% an/an.

În perioada ianuarie-aprilie comenzile noi în industrie au urcat cu 2.1% an/an, cele mai dinamici ramuri fiind: substanțe și produse chimice (+6.2% an/an), echipamente electrice (+6.4% an/an), produse/preparate farmaceutice (+6.4% an/an), metalurgie (+6.5% an/an) și calculatoare/produse electronice și optice (+23.2% an/an). 

Evoluția comenzilor noi în industrie în aprilie exprimă premise de stabilizare și de inflexiune pe termen scurt, după decelerarea din ultimele trimestre (după cum se poate nota în graficul de jos). Aceste premise sunt susținute de relansarea investițiilor productive în economie (creștere cu 8% an/an în trimestrul I), în contextul accelerării economiei Zonei Euro (principalul partener comercial), dar și al consolidării momentului în sfera consumului privat (principala componentă a PIB), pe fondul evoluției favorabile a venitului real disponibil al populației, dar și al scăderii costurilor de finanțare.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).