08 decembrie 2015

Comenzile noi in industrie au crescut cu 4.1% an/an in octombrie

Conform datelor comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) comenzile noi in industria prelucratoare s-au majorat cu 4.1% an/an in octombrie, cel mai bun ritm din ultimele trei luni.

Comenzile de bunuri de capital si cele de bunuri de folosinta indelungata au consemnat ritmuri de crestere de 8% an/an, respectiv 9.6% an/an, in timp ce componenta bunuri intermediare a continuat sa scada (cu 1.6% an/an).

Astfel, in perioada ianuarie-octombrie 2015 comenzile noi in industria prelucratoare au crescut cu 3% an/an. Se evidentiaza evolutia comenzilor de bunuri de folosinta indelungata (+21.9% an/an), care confirma momentul pozitiv la nivel de consumator, determinat de ameliorarea venitului real disponibil al populatiei, declinul costurilor de finantare si relansarea creditarii.

Comenzile de bunuri de uz curent, de bunuri de capital si de bunuri intermediare au crescut (an/an) cu 0.8%, 2.1%, respectiv 3.6%.

Cele mai performante ramuri ale industriei prelucratoare din perspectiva comenzilor noi in intervalul ianuarie-octombrie au fost: farmaceutica (9.1% an/an), echipamente electrice (12.1% an/an) si calculatoare/produse electronice si optice (16.3% an/an).

Pe de alta parte, in ramurile imbracaminte, metalurgie, masini/utilaje/echipamente si alte mijloace de transport comenzile noi s-au diminuat cu ritmuri (an/an) de 1.3%, 2.2%, 2.9%, respectiv 27%.

Pe termen mediu previzionam redinamizarea industriei interne prin intermediul accelerarii investitiilor productive.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).