Comertul cu amanuntul a accelerat in martie

Datele publicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica accelerarea volumului vanzarilor din comertul cu amanuntul in martie, pe fondul nivelului ridicat al increderii consumatorilor, in contextul majorarii veniturilor populatiei si consolidarii climatului pozitiv in sfera creditului in RON.

Acest indicator a crescut cu 1% luna/luna in martie, notandu-se majorarea vanzarilor de carburanti cu un ritm lunar de 3.2%, evolutie influentata de declinul cotatiilor la titei.

Pe de alta parte, vanzarile de bunuri alimentare au stagnat, iar dinamica lunara a vanzarilor de produse ne-alimentare s-a temperat la 1.4% in martie.

Ritmul anual al vanzarilor din comertul cu amanuntul a accelerat la 9.2% in martie (de la 5.1% in februarie), cea mai buna dinamica din noiembrie 2016.

Vanzarile de produse ne-alimentare si cele de carburanti au crescut cu 12.9% an/an, respectiv cu 13.1% an/an.

De asemenea, volumul vanzarilor de bunuri alimentare a urcat cu 2.8% an/an, cea mai buna evolutie din ultimele patru luni.

Prin urmare, in trimestrul I 2017 indicatorul barometru pentru consumul privat (principala componenta a PIB) a crescut cu 6.9% an/an. Dupa cum se poate nota si in graficul de mai jos, se confirma tendinta ascendenta pentru comertul cu amanuntul, determinata de ameliorarea increderii consumatorilor, pe fondul majorarii venitului real disponibil al populatiei si dinamicii creditarii in RON.

 Se evidentiaza cresterea vanzarilor de carburanti cu 12.6% an/an, evolutie influentata si de eliminarea accizei suplimentare de la 1 ianuarie.

De asemenea, vanzarile de produse ne-alimentare au urcat cu 9% an/an, pe fondul majorarii salariilor, reducerii cotei generale de TVA (de la 20% la 19%) si momentului pozitiv din sfera creditului in RON.

Vanzarile de bunuri alimentare au crescut cu doar 1.6% an/an in perioada ianuarie-martie 2017.

In scenariul central BT previzionam decelerarea consumului privat pe termen mediu, in convergenta spre ritmul potential: dinamici anuale de 5% in 2017, 4.4% in 2018, respectiv 4.5% in 2019. Acest scenariu este sustinut de disiparea impactului Noului Cod Fiscal si de perspectivele de majorare a costurilor de finantare.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).