06 ianuarie 2017

Comertul cu amanuntul a accelerat in noiembrie

Conform datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS) vanzarile din comertul cu amanuntul au accelerat in noiembrie, evolutie puternic influentata de cresterea veniturilor populatiei si de dinamica pietei creditului in RON.

Acest indicator barometru pentru consumul privat (principala componenta a PIB) a crescut pentru a doua luna la rand in noiembrie, ritmul lunar accelerand la 1.4% (cea mai buna dinamica din ultimele cinci luni).

Din perspectiva analizei dinamicii an/an volumul vanzarilor din comertul cu amanuntul a crescut cu 10.5% in noiembrie, cel mai bun ritm din ultimele trei luni.

Se evidentiaza majorarea vanzarilor de bunuri nealimentare cu 16.7% an/an. Vanzarile de bunuri alimentare au urcat cu 6.4% an/an, iar cele de carburanti au crescut cu 4.8% an/an.

Prin urmare, in perioada ianuarie-noiembrie 2016 vanzarile din comertul cu amanuntul au consemnat un avans de 14.2% an/an, dinamica sustinuta de:

  1. reducerea cotei TVA la alimente si la servicii de alimentatie (de la 24% la 9% din 1 iunie 2015);
  2. scaderea cotei generale de TVA (de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016);
  3. cresterea salariilor (atat in sectorul public, dar si in domeniul privat);
  4. nivelul minim istoric al costurilor de finantare si accelerarea creditarii in RON;
  5. declinul cotatiilor internationale la titei;
  6. extinderea retelelor de supermarket-uri si fiscalizarea mai activa a economiei.

Vanzarile de produse alimentare, bauturi, tutun au crescut cu 15.5% an/an la 11 luni, iar componenta bunuri nealimentare a urcat cu 15.4% an/an. Nu in ultimul rand, vanzarile de carburanti au crescut cu 10.3% an/an.

Din perspectiva termenului mediu ne asteptam la decelerarea dinamicii anuale a comertului cu amanuntul, scenariu sustinut de perspectivele de modificare a mix-ului de politici economice (care sa rezulte intr-o crestere a costurilor de finantare) si de consolidare a ratei de economisire in jurul maximelor istorice.

Conform scenariului macroeconomic central de previziuni BT consumul privat ar putea creste cu ritmuri medii anuale de 4% in 2017, 3.9% in 2018, respectiv 3.6% in 2019.

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).