02 octombrie 2015

Comertul cu amanuntul a crescut cu 6.2% an/an in perioada ianuarie-august

Datele comunicate astazi de Institutul National de Statistica (INS) indica o scadere a vanzarilor din comertul cu amanuntul in august fata de iulie, cu 0.3%, evolutie care poate fi interpretata sub forma unei corectii normale, dupa ritmurile lunare din iunie-iulie (2.3%, respectiv 1.2%). Aceasta evolutie a fost determinata de scaderea vanzarilor de carburanti, cu 4.3% luna/luna. La polul opus, vanzarile de bunuri nealimentare si cele de produse alimentare au consemnat ritmuri lunare de crestere de 0.1%, respectiv 2%.

Comparativ cu luna august 2014 comertul cu amanuntul a crescut cu 9.6%, ritm in usoara temperare dupa cel de 9.8% consemnat in iulie. Se evidentiaza dinamica vanzarilor de produse alimentare, in crestere cu 24.2% an/an. De asemenea, componentele bunuri nealimentare si carburanti au urcat cu 2.2% an/an, respectiv cu 3% an/an.

In perioada ianuarie-august comertul cu amanuntul a crescut cu 6.2% an/an. Se noteaza performanta vanzarilor de bunuri alimentare (+14.8% an/an), influentata si de reducerea cotei TVA la alimente si servicii de alimentatie, de la 24% la 9% incepand cu 1 iunie.

De asemenea, componenta carburanti a urcat cu 5.4% an/an, evolutie sustinuta de declinului cotatiilor internationale la titei (cu circa 48% an/an), cu impact asupra pretului la pompa.

Pe de alta parte, vanzarile de bunuri nealimentare au stagnat an/an in primele opt luni.

Evolutia comertului cu amanuntul (barometru pentru consumul privat) in perioada ianuarie-august s-a situat in linie cu scenariul macroeconomic central al Bancii Transilvania, fiind influentata de: reducerea TVA la produse alimentare si servicii de alimentatie de la 1 iunie; majorarea salariilor in economie si relansarea creditarii in RON; scaderea preturilor la pompa, pe fondul declinului cotatiilor internationale la titei; amanarea deciziilor de cumparare de bunuri nealimentare pana la reducerea TVA-ului general de la 24% la 20% (de la 1 ianuarie 2016); extinderea retelelor de supermarket-uri si fiscalizarea mai atenta a economiei.

Conform scenariului macroeconomic central consumul privat ar putea accelera de la 4.5% an/an in 2014 la 5.4% an/an in 2015, la 6% in 2016, respectiv la 6.8% in 2017. Acest scenariu este sustinut de aspecte precum: ameliorarea venitului real disponibil al populatiei, dinamizarea creditarii in RON si fiscalizarea mai activa a economiei.

 

un articol scris de Andrei Radulescu

Andrei Radulescu, economist senior la Banca Transilvania, este responsabil cu elaborarea de analize si previziuni macro-economice.

Este doctor in economie, avand specializari post-universitare in macroenomie internationala si europeana, precum si o vasta experienta in analiza/ modelare/ previzionare macroeconomica si financiara atat in Romania, cat si in Portugalia.

In acelasi timp, Andrei Radulescu este cercetator stiintific III la Institutul de Economie Mondiala, din cadrul Academiei Romane. Este autorul volumului "Marea Recesiune: de la economia mondiala la economia nationala" si colaboreaza cu mediul universitar (Academia de Studii Economice din Bucuresti).